Seksuele voorlichting

Onlangs was er veel ophef over Dr. Corrie, die in het school tv weekjournaal kinderen van groep 7/8 wijze lessen geeft over seksualiteit. Dit doet zij op een komische, karikaturistische en directe manier, die toch een aantal ouders voor de borst stuitte.

Persoonlijk vind ik seksuele voorlichting bij het leven horen en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is echter wel raadzaam dit gefaseerd te doen en aangepast aan de leeftijd van je kind. Vertel niet meteen  te veel en beantwoord hun gestelde vragen.

 

Seksuele gevoelens

Wanneer begin je nu met praten over seksuele gevoelens. Kinderen zijn nieuwsgierig en van jongs af aan al bezig met seksuele gevoelens. Het is dus goed daar al vroeg mee te beginnen, zodat het onderwerp geen taboe wordt om te bepreken.

Als zij later ouder worden en altijd open en eerlijk daarover konden praten, staat niets hen in de weg om tijdens hun puberteit daar dan ook openlijk over te praten met ouders of eventueel raad en advies te vragen.

Weet jij nog hoe jij bent voorgelicht door je ouders? Degenen die al wat ouder zijn onder ons, zullen zich herinneren dat het vroeger nog een taboe was om hierover te praten (uitzonderingen daargelaten), terwijl vandaag de dag kinderen openlijk hierover kunnen praten, ook vanwege de enorme hoeveelheid informatie die overal te verkrijgen is.

Enkele algemene tips

  • Begin zo jong mogelijk met praten hierover. Zij staan daar meer open voor dan wanneer zij ouder zijn.
  • Reageer op spontane aanleidingen en houd het luchtig.
  • Praat op het niveau van het kind en niet teveel informatie ineens.
  • Bespreek grenzen en leer je kind vooral 'nee' durven te zeggen.

Per  leeftijd

  • Leer ze hoe het eigen lichaam eruit ziet en benoem ook de geslachtsdelen: < 3 jaar.
  • Hebben ze belangstelling voor de sekseverschillen, geef dan het verschil tussen jongens en meisjes aan. Later kun je vertellen dat knuffelen hoort wanneer je iemand lief vindt: < 6 jaar.
  • Praat over verliefdheid en zoenen als zij daar mee komen en leg de functies en de reacties uit van de geslachtsorganen. Zij horen en lezen al veel : < 9 jaar.
  • Vertel of geef informatie over de eerste menstruatie of zaadlozing,z odat dit hen niet overvalt en begin te praten over gevoelens:  < 12 jaar.

Volgende week meer over de oudere leeftijdsgroep.

Wil je meer hierover weten? Laat dan een reactie achter bij de comments hieronder of kom naar het gratis online adviesspreekuur (op de even weken op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur).

Marilva Dikmoet/MD Hulp Online

 

FemNa40