Wijsneus

Heb jij het idee dat je een wijsneus in huis hebt? Vanaf kleins af aan was te merken dat je kind al snel alles kon en deed?

Kon je peuter al snel praten met goed gefor-muleerde zinnen? En was het altijd maar op onderzoek uit en nieuwsgierig naar hoe alles werkt?

 

En nu het op school zit, heeft je kind al snel leren lezen en met getallen en cijfers leren omgaan. Maar je merkt ook dat nu je kind in een hogere groep zit, zijn/haar zin in school wat achteruit gaat en niet zo met leeftijd-genootjes meer bezig is en niet lekker in het vel zit.

Als het je eerste kind is heb je vaak geen vergelijkingsmateriaal, maar heb je meerdere kinderen dan zal het je wel opgevallen zijn dat hij/zij anders is dan de andere kinderen.

Een goed gesprek is dan op zijn plaats, om te vragen naar de ervaringen op school en wat er eventueel dwars zit. Misschien verveelt hij/zij zich op school en houdt dat maar achterwege om maar met de stroom mee te kunnen lopen. Wellicht heb je vanuit school ook al het een en ander gehoord van de leerkracht omdat je kind te druk is of juist heel teruggetrokken, maar wel heel creatief.

Hoogbegaafd

Het is goed je te realiseren dat je kind dan wel eens hoogbegaafd kan zijn. Er is de laatste tijd veel aandacht voor hoogbegaafde kinderen en er komen ook steeds meer scholen die daar speciaal voor zijn opgericht aangezien de behoefte hiernaar steeds groter lijkt te worden.

Een hoogbegaafd kind heeft een hoge intelligentie, meestal hoger dan 130, maar dat is niet het enige.
Een hoogbegaafd kind is in meerdere opzichten anders dan andere kinderen. Een hoogbegaafd kind heeft dan ook andere dingen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Kenmerken

Een aantal kenmerken van hoogbegaafde kinderen zijn:

 • Zijn veel sneller in het begrijpen en verwerken van nieuwe stof dan gemiddelde leerlingen
 • Zijn intellectueel nieuwsgierig en stellen daardoor veel vragen
 • Hebben een grote en rijke woordenschat
 • Zijn taakgericht en geconcentreerd als de motivatie er is of gewekt is
 • Kunnen zeer creatief denken
 • Hebben een zeer goed geheugen
 • Hebben een zeer groot, soms overdreven, rechtvaardigheidsgevoel
 • Experimenteren graag
 • Kijken heel anders naar de wereld dan hun leeftijdsgenoten
 • Hebben een brede interesse voor alles en nog wat en in onderwerpen die niet bij de leeftijd passen
 • Zijn kritisch ten opzichte van regels, gewoonten en tradities

Als veel van deze kenmerken herkenbaar zijn, is het verstandig daar met de school over te praten en te bekijken of een test op zijn plaats is. Blijkt dit inderdaad het geval dan is het accepteren van de hoogbegaafdheid en aansluiten bij de behoeften van je kind het allerbelangrijkst.

Bekijk ook of de school hem/haar voldoende uitdaging kan bieden of dat het wellicht toch goed is een andere school te zoeken voor de ontwikkeling van je kind en zijn/haar talenten.

Marilva Dikmoet / MD Hulp Online

FemNa40