Hoogbegaafdheid en motivatie

Er is iets met het woord hoogbegaafdheid wat me niet aanstaat. In Engelstalige landen noemen ze het ’Gifted’ en wij zouden bijvoorbeeld ‘talentvol’ kunnen gebruiken.

 

Talentvolle mensen zijn mensen die op een bepaald gebied beter, sneller of gemakkelijker iets voor elkaar krijgen. Ze begrijpen meer, denken sneller of zien, in een oogopslag, waar het probleem zit. Het kan zijn dat talentvolle mensen intelligenter zijn dan gemiddeld, maar het kan ook zijn dat ze creatiever, handiger of veelzijdiger zijn dan anderen. In bijna alle gevallen hebben deze talentvolle mensen het niet makkelijk op school, het werk of in relaties.

Samenleving

Onze samenleving is ingesteld op gemiddelden. Leermethodes op school zijn ontworpen voor de gemiddelde leerling. Functieomschrijvingen zijn gemaakt voor gemiddelde werknemers. In relatie tot andere mensen zal de talentvolle mens zich regelmatig onbegrepen voelen omdat veel mensen inderdaad niets begrijpen van de beweegredenen van de talentvolle mens.

Dat is een raar gegeven. We kennen allemaal de uitzonderingen op de regel. Mensen die niet goed waren op school, maar heel succesvol werden in onze maatschappij. Mensen die buitenbeentjes waren, totdat ze hun anders zijn ten volle gingen benutten. Mensen die waardeloze werknemers waren, maar heel goede ondernemers werden. Mensen die moeite hadden met het vinden van een partner, maar uiteindelijk iemand tegen kwamen waarbij zij zichzelf konden zijn.

Talentvolle mensen

Je zou kunnen denken dat het allemaal wel goed komt. Talentvolle mensen weten zich wel te redden. Met zoveel talent kun je niet mislukken. Niets is minder waar. De moeilijkheden die talentvolle mensen ondervinden kunnen leiden tot ernstige depressiviteit, faalangst, sociaal emotionele problemen, onderpresteren, concentratie problemen, onverschilligheid, gedragsproblemen en zo kan ik nog wel even doorgaan.  Natuurlijk zijn er talentvolle mensen die op hun plek zitten en hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten naar grote tevredenheid. Het zou leerzaam zijn om er achter te komen hoe deze talentvolle mensen succesvol zijn geworden.

Het zou mij niet verbazen als een groot deel van het succes van talentvolle mensen afhangt van hun omgeving. Een inspirerende leraar, een baas met oog voor talent, ouders die blijven geloven in hun kind, kansen die er gecreëerd werden, vrienden die op het goede moment, de juiste dingen zeiden; talentvolle mensen kunnen niet zonder.

Motivatie

Als we het talent om ons heen ten volle willen benutten dan is het zaak om met andere ogen te kijken naar onze omgeving. Waar zit welk talent en wat kunnen we doen om mensen te motiveren om talent te ontwikkelen en in te zetten? Ik zou iedereen willen uitdagen om op zoek te gaan naar talent. Begin eens bij jezelf. Waarin ben jij talentvol en wat heb je nodig om jouw talenten te ontwikkelen? Zet vervolgens jouw talenten in om anderen te motiveren.

Meer weten over motivatie? Interesse in het Motivatie boek? Kijk op www.isjetalentalbekend.nl

Geplaatst door: Mieneke Vaas

FemNa40