Zorgen voor je ouder? Kun je dit aan

Zorgen voor je ouders als ze het zelf niet meer kunnen: het lijkt zo vanzelfsprekend. Zij hebben toch ook altijd voor jou gezorgd? Maar in de praktijk is het vaak een zware opgave.

 

Want je hebt ook nog je eigen drukke leven. Het is je al eerder opgevallen. Je moeder begint oud te worden. Ze heeft het ene gezondheidsprobleem na het andere, ze moet vaak naar de dokter, ze is een stuk minder actief dan vroeger.

Eenvoudige klusjes

En ook al bezweert ze dat ze jouw hulp niet nodig heeft, je merkt aan alles dat ze die hulp juist heel goed kan gebruiken. Het moment is aangebroken dat jij voor haar moet gaan zorgen in plaats van andersom. En dat is confronterend.

In eerste instantie zal het misschien nog bij eenvoudige klusjes blijven. Omdat ze slecht ter been is en snel vermoeid, doe jij de boodschappen voor haar. Als ze naar de dokter moet, breng jij haar weg.

En af en toe kook je wat simpele maaltijden, die ze thuis alleen nog maar hoeft op te warmen. Dat is helaas niet meer genoeg als haar gezondheid verder achteruit gaat.

Natuurlijk wil je moeder zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En als het maar even kan, wil ze ook zo min mogelijk vreemde hulp in huis. Dat betekent dat de zorg voor je moeder voor jou tot een behoorlijk zware taak kan uitgroeien.

Mantelzorg

We hebben het in zo'n geval over mantelzorg. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig voor iemand zorgen met wie zij een emotionele band hebben. Hun hulpbehoevende kind, ouder of partner bijvoorbeeld. Ze doen dat onbetaald.

Ben je zelf mantelzorger  of heb jij ervaring hiermee? Deel dit  met onze leden door te reageren of een verhaal te schrijven .

Bron : Gezondheidsnet.nl

 

FemNa40