Emigreren naar Zweden?

Wat komt er allemaal bij kijken? Je kent vast wel iemand in je vrienden- of kennissenkring die in een ander land is gaan wonen.

Daarnaast heb je ook verschillende programma’s op tv die thema’s zoals emigratie en het wonen in een ander land in een andere cultuur behandelen.

Vaak hoor je de mooie verhalen over een emigratie, maar wat gaat daar nu eigenlijk allemaal aan vooraf?

 

Een emigratie naar een ander land zoals Zweden is niet alleen het zoeken van een huis en het vinden van een baan. Bij het vertrek van je vaderland en bij binnenkomst van Zweden zijn er aardig wat formaliteiten en papierwerk waar je mee te maken zult krijgen. Sommige zaken kun je regelen alvorens dat je gaat emigreren, voor andere zaken zul je echt ter plekke moeten zijn.

Verblijfsrecht en verblijfsvergunning

Wil je graag in het buitenland wonen, dan is het noodzakelijk om verblijfsrecht aan te vragen. Dit kan worden aangevraagd bij de Zweedse immigratiedienst. Het is voor de meeste Nederlanders niet zo moeilijk om het verblijfsrecht te verkrijgen, maar hier kan wel wat tijd overheen gaan. Naast het verblijfsrecht zul je ook een persoonsnummer aan moeten vragen. Dit nummer heb je eigenlijk overal voor nodig, wat dus een pure noodzaak is.

Inkomsten

Om het verblijfsrecht te verkrijgen, is het vrijwel altijd noodzakelijk om een inkomstenbron te kunnen aangeven. Er zijn verschillende inkomsten die geaccepteerd worden door de immigratiedienst zoals, werk in loondienst, een eigen onderneming, pensioen, een andere uitkering en eigen vermogen.

Belasting

Wanneer je naar Zweden emigreert zul je als Nederlander met de fiscus in Nederland moeten afrekenen.
Je moet hierbij bij de belastingdienst doorgeven dat je gaat emigreren, waarna je een formulier toegestuurd krijgt. Vervolgens kun je zelf aangeven in welk land je graag belasting aangifte doet in het jaar van de emigratie.

Verzekeringen

Iedere inwoner in Zweden is tegen ziektekosten verzekerd bij één en dezelfde organisatie. Hierbij heb je dus geen keus waar je je verzekerd. Hierbij worden geen maandelijkse of jaarlijkse bijdragen betaald. Wel moet je bij doktersbezoeken een eigen bijdrage betalen.

De verhuizing

Verhuizen is een inspannende en vaak stressvolle periode, zeker wanneer je een internationale verhuizing naar Zweden op de agenda hebt staan. Verhuizen naar Zweden is een aardige investering, waarbij je al snel zo’n 4000 euro kwijt bent voor de verhuizing. Er zijn echter wel manieren waarop je met de verhuizing kunt besparen.
Zo kun je bijvoorbeeld de verhuiswagen met anderen delen, daarnaast kun je bijvoorbeeld ook spullen per container naar Zweden laten vervoeren. Natuurlijk scheelt het ook aardig wat in de kosten als je zo min mogelijk spullen meeneemt.

Voor degenen die met een emigratie bezig zijn, veel succes in het nieuwe land!

FemNa40