Een vakantiedag in Thailand

Vroeg in de ochtend fietsend ( 07.00 uur) door het nog rustige Bangkok met 10 man waaronder 5 vrouwen en 5 mannen. In eerste instantie is het niet voor te stellen dat dit mogelijk is in zo’n grote wereldstad.

 

Maar het kon en wat hebben we genoten.  Om 07.00 uur in de ochtend vanuit China Town op vrij lage fietsen (de Thai is klein), kris kras fietsend door de straten, steegjes en markten, die net hun waren begonnen uit  te stallen van het ontwaakte Bangkok. Al fietsend kregen we een goede indruk  van het  werkelijke leven van de Thai.

Ongelooflijk zijn de geuren en het schouwspel van het dagelijks leven, maar ook de armoede en de wonderbaarlijke positieve kijk op het leven. De Thai leeft in het nu, vandaag is belangrijk, morgen zien we wel weer.

1e Stop

De eerste stop was bij een van de vele tempels die Bangkok rijk is. Na  een boottocht met fiets en al, de achterkant van het stadse leven via het water bekijkend, werd je des te meer met  armoede geconfronteerd. Vervallen huizen, krotten nauwelijks huizen te noemen afgewisseld met huizen die in opbouw  zijn. Als de Thai geld over heeft , wordt dit pas gebruikt voor opbouw/herstel van hun huis. Levensonderhoud heeft prioriteit. Wat  wel opviel was de hoeveelheid schone was die overal aan de lijnen hing te wapperen. Sommige echter wel gewassen in het water waar wij doorheen kliefden.

Vervolgens ging onze fietstocht verder op een smalle asfaltweg dwars door rijstvelden en moerasachtig gebied. Dit  fietspad/looppad zorgt dat de Thai makkelijk van de ene wijk naar de andere wijk kan. Het was best eng om te fietsen op deze smal aangelegde paadjes aangezien aan beide kanten soms alleen moerassig water was. Je moest dus wel een stabiele fietser zijn.

Prachtig om te zien waren ook de Thaise Vinex  wijken. Straatjes met allemaal dezelfde stenen huisjes waar de wat rijker /meer verdienende Thai  woont. Toch wel moe van alle indrukken en de aardig gefietste kilometers in afstand, kregen wij eindelijk even een rustpauze  voor een  lunch op een klein restaurantje op het water.

2e Stop

Wat een heerlijkheid aan smaken. Op slechts 2 grote wokpannen bereid, smaakte het eten verrukkelijk. De twee jonge gidsen gezellig tussen ons in zittend .

Jenny 28 jaar, een humorvolle Thaise jonge vrouw die gestudeerd heeft en een aardig mondje Nederlands sprak, waar zij ons iedere keer weer blij mee verraste .

Na deze stop met onze buiken vol van al het heerlijke eten, was het gelukkig maar 5 minuten fietsen naar de volgende boottocht. Wachtend op het inladen van de fietsen werden de vissen in het water getrakteerd op brood. Ongelofelijk hoeveel vissen er in de rivier zwemmen en hun koppen en krioelende lichamen boven water tilden en gooiden om maar een stuk van het brood te bemachtigen.

Al varend nu naar een mooiere en duurdere wijk op de rivier voor bij te zien trekken. Huizen waar menige Nederlander jaloers op zou zijn.

Na een laatste sprint door het intussen erg druk geworden Bangkok, arriveerden wij om 12 uur in de middag  weer in China Town.

In de avonduren naar de 64e verdieping van de Plaza Tower met een werkelijk schitterend uitzicht op Bangkok  (in dit hotel zijn de opnames gemaakt voor de film Hangover, die mijn dochter al had gezien en mij deed schrikken met  haar uitroep  : 'deze plek ken ik' ????? ).

Liggend op een loungebank, cocktail in de hand en met zicht op een wonderschoon verlicht Bangkok, realiseer ik mij dat het contrast van deze dag niet groter had kunnen zijn.

Een dag om nooit meer te vergeten.

FemNa40