Vrouwenorganisaties in Turkije (3)

Op bezoek bij de burgemeester. Edien, Lenie, Emine en Marije, we zijn dinsdag 13 mei ontvangen door mevrouw Kışanak, de burgemeester van Diyarbakir, een stad van meer dan een miljoen inwoners in Oost Turkije.

De burgemeester is nog een oud collega van Emine uit de tijd dat ze beiden journalist waren en onder moeilijke omstandigheden werkten voor een Koerdische krant. Emine is daarna naar Nederland gekomen, met als doel tijdelijk te blijven, maar voorlopig woont ze hier al 17 jaar.

Hieronder vinden jullie het vertaalde verslag van ons bezoek zoals gepubliceerd in het dagblad van Diyarbakir, geïllustreerd met foto's.

Kisanak: 'Vrouwen gaan niet terug naar het aanrecht'

De burgemeester van Diyarbakir heeft haar ex collega Emine Igdi, met wie ze onder zware omstandigheden heeft gewerkt in de jaren negentig, ontvangen. Igdi werkt nu als PhD studente antropologie en werd met haar docenten door de burgemeester ontvangen. De burgemeester zegt: 'Ook als het Koerdische probleem opgelost wordt, gaan Koerdische vrouwen niet terug naar het aanrecht.'

De PhD studente Emine Igdi van de Vrije Universiteit uit Nederland is samen met haar docenten Lenie Brouwer en Edien Bartels naar Diyabaker gekomen. Igdi en haar docenten zijn door de burgemeester ontvangen. En zij hebben daarvoor de burgemeester bedankt.  Emine Igdi zei dat haar docenten antropoloog zijn en meer gespecialiseerd in Noord Afrika en Marokko en voor het eerst aandacht geven aan de Koerden.

'Wij willen graag meer weten over je onderzoek en over je volk en daarom zijn ze op bezoek gekomen naar deze regio.' Naar aanleiding van de vragen van Igdi en haar docenten zei de burgemeester dat er sinds het begin van de verkiezingen sinds het bestaan van Turkije, nu 102 vrouwelijke burgemeesters zijn, vooral van de Koerdische partij.

Strijd voeren

Jullie vragen of het moeilijk was burgemeester te worden? Haar antwoord daarop luidde: 'Vrouwen hebben strijd gevoerd in de samenleving en vrouwelijke burgemeesters hebben het tot dusver goed gedaan en daarom heeft de partij besloten dat er vrouwelijke burgemeesters moeten komen. De samenleving heeft dat gezien, daarom zeggen de mensen die burgemeester moet dan van onze familie zijn en daarom gingen ze hard werken om vrouwelijke burgemeesters te helpen met campagne.'

Als antwoord op een andere vraag zei de burgemeester: 'Het is voor mij voldoende om activist te zijn, maar voor de Koerdische vrouwen wil ik dat er mechanismen komen waardoor de positie van vrouwen gegarandeerd wordt, ook als er geen strijd meer is, zodat ze niet meer terug gaan naar de keuken.'

Kisanak heeft met haar ex collega Igdi en haar docenten foto' s genomen.

Gerelateerde artikelen

FemNa40