Gongbad

Ik had hier nog nooit van gehoord, maar mijn dochter nam mij mee naar Kyosan in 's Graveland en daar kregen we een Gongbad. Ok...maar eens kijken... en het was een ervaring kan ik je vertellen.

De gastvrouw was Sanne Bernardt, een bekende van mij, dat voelde natuurlijk goed. Degenen die de workshop leidden waren Harry en Gwen van Spirit Connection. Een hele fijne, prettige energie hadden ze om hun heen.

 

We kwamen binnen en we zagen enorme grote klankschalen en allemaal matjes liggen, een prachtig en imposant gezicht, kaarsjes aan, een heerlijke sfeer in rust… maar niet voor lang. We kregen uitleg van Harry en mochten ons gaan ontspannen met ons hoofd naar de kring toe. En toen werdt de rust anders, enorme mooie klanken in opvolging van elkaar.

Maar wat is een Gongbad?

Het zijn de klanken van onder andere kristallen alchemieschalen, Himalaya schalen, shrutiboxen en oceandrums die zich mengen met de klanken van de planetengongs om een mystieke ervaring te geven. Wanneer de gong op de juiste wijze wordt bespeeld, wordt het menselijk lichaam overspoeld door geluid. Daarom gebruiken we de term ‘gongbad', om deze wijze van therapie aan te duiden.

De ontvanger wordt letterlijk gewassen in de geluiden van de gong. Er komt geen water aan te pas en er hoeven geen kledingstukken te worden uitgetrokken! Het is een soort diepe en voortdurende massage van geluid, waardoor het lichaam en de ziel de hoogst mogelijke resonantie bereiken, terwijl je je helemaal kunt laten gaan. Deze ervaring onderga je normaliter terwijl je op je rug ligt en de energie van het geluid van de gong ontvangt.

Energie

De energie baant zich een weg door het zenuwstelsel. Je lichaam en geest worden geopend, leeggemaakt en opgeladen. Je komt in een totale staat van meditatie en bedachtzaamheid terecht, waardoor je de kans krijgt de controle over je geest los te laten. Negativiteit en chaos worden beëindigd, onregelmatigheid en weerstand worden verwijderd en het hele bestaan wordt hersteld tot een staat van synchronie.Tijdens een ‘gongbad’ worden de geluiden die het nodig heeft door het lichaam opgepikt die nodig zijn om te genezen en het lichaam filtert eruit wat het niet nodig heeft. Meestal is het resultaat dat de persoon die het bad heeft ondergaan zich kalm, ontspannen en vrij van stress voelt.

Vaak volgt automatisch een staat van meditatie waar verdere genezing plaatsvindt. Sommige pijntjes en kwaaltjes kunnen verdwenen zijn of zijn aanzienlijk verminderd. Het ‘gongbad’ werkt nog lang door na beëindiging.
 Zoals bij alle vormen van geluidsgenezing werkt de genezing op alle niveaus, zowel fysiek, geestelijk, emotioneel als spiritueel. Daarom is de gong een zeer krachtig instrument voor genezing.


Gedurende het gongbad wordt er ook gebruik gemaakt van andere instrumenten, zoals bijvoorbeeld klankschalen, shrutibox, eigen stem, didgerido’s en dergelijke. Een gongbad duurt in zijn geheel 45 minuten.
Dit is gebaseerd op het getal 9 (4 5) wat het getal van de gong is. Na het gongbad ontstaat Shunyata, is totale stilte, waar je enige tijd in verblijft.

De kosten van een gongbad bedragen €22,50.

Harry en Gwen van Spirit Connection

FemNa40