Een boom voor elke tuin

Bomen. Je hebt ze voor grote en kleine tuinen, voor tuinen met kleigrond of zandgrond, voor een beschutte stadstuin of een tuin waarin de wind vrij spel heeft.

 

Omschrijving

Ik vind dat in elke tuin, hoe klein ook, een boom hoort. Een boom zorgt voor hoogte, spanning en diepte in de tuin. 

  1. De groenbeleving van een tuin wordt met een boom groter.
  2. Alle seizoenen kun je aan een boom  aflezen: de bloesem in het voorjaar, de vruchten in de zomer en de bladverkleuring in de herfst.
  3. Een boom in de tuin trekt ook vogels aan!
  4. Bomen zorgen voor hoogtepunten in een tuin waardoor er veel meer dieptewerking ontstaat. Natuurlijk kan een boom ook een functie hebben, bijvoorbeeld tegen inkijk.

Een boom is dus onmisbaar en vormt de basis van je tuin.

Voorkom dat bomen te groot worden in je tuin en je ze moet kappen. Zorg dus dat je boom tijdig gesnoeid wordt. Wordt een boom te groot, laat dan de boom snoeien of kappen

Houdt rekening bij de keuze van een boom wanneer de boom op z’n mooist is, dit verschilt per soort.

Vroeg bloeiende bomen

Bomen die al heel vroeg bloeien en daarmee het voorjaar inluiden; de allerbekendste is de Krentenboom (Amelanchier lamarckii). De Krentenboom heeft in april/mei wolken met witte bloemen. Het blad loopt roodgetint uit en heeft een mooie herfstverkleuring. De besjes zijn eetbaar, vogels zijn er dol op. Bijkomend voordeel is dat hij niet duur is. Hij doet zijn naam dus op meerdere fronten eer aan. Een echte aanrader dus!

Bomen voor de kleine tuin

Ook is voor de kleine tuin geschikt de Sierappel (Malus), eens slanke boom. De vele soorten hebben in het voorjaar verschillende kleuren bloesem en in het najaar verschillende kleuren vruchten. De Malus ‘Red Sentinel’ is waarschijnlijk wel een van de meest bekende en meest toegepaste soorten. Niet onbegrijpelijk, met in mei mooie bloesem en vanaf het najaar veel glanzend rode appeltjes die lang aan de boom blijven hangen.
Een zeer geschikte boom is ook de sneeuwklokjesboom (Halesia carolina). Hoogte na 10 jaar is 6 meter. De klokvormige witte bloemen hangen in wiebelende trossen aan de takken en lijken sprekend op sneeuwklokjes. In een later stadium worden het gevleugelde vruchtjes. De bladeren zijn ellipsvormig, gezaagd en krijgen in het najaar een mooie herfstkleur. Na de bloei kun je voor de vorm hier en daar een tak bijsnoeien, maar het hoeft niet.

Een paar van mijn persoonlijke favorieten

  1. De amberboom (Liquidambar). Een vrij grote boom, maar hij is gemakkelijk in vorm te snoeien. Het blad is prachtig en de verkleuring gaat in het najaar van geel naar helrood. Dit geeft nog meer sierwaarde aan de boom.
  2. De steeneik (Quercus ilex) is een vrij smal opgaande boom. Een fijne eigenschap is zijn wintergroene blad en prachtige, decoratieve bast.
  3. De grijze esdoorn (Acer griseum) valt vooral op door de afbladderende kaneelkleurige schors en het fel gekleurde blad in de  herfst. Deze langzame groeier is ook geschikt voor de kleinere tuin. Hij bereikt een uiteindelijke hoogte van vijf meter.
  4. Sering (Syringa). De kleine opstaande bloempluimen van de ‘gewone’ sering Syringa vulgaris zijn prachtig. De bloemen  verschijnen rijkelijk en geuren heerlijk. Geef de sering voldoende ruimte en zon.

Laat u inspireren of bel mij voor een vrijblijvende afspraak 06-12479791

Geschreven door: Cynthia Daal

FemNa40