Maak je tuin winterklaar

Tijdens de maanden september, oktober en november kun je je tuin voorbereiden op de winter. 

Dat lijkt misschien vroeg in het seizoen, maar dat is de periode van het jaar, waarin de tuin zich klaarmaakt om wat rust te nemen.

De temperaturen zijn wat lager, vooral in ons klimaat en al snel steekt de eerste vorst weer de kop op.

Het gazon is dikwijls het belangrijkste deel van de tuin en verdient dan ook je bijzondere zorg om de winter goed door te komen.

 

Dit is het geschikte seizoen om humus en organische meststoffen toe te voegen. Maar het grasveld voorbereiden op de komende winter betekent ook zorgen voor een flinke opknapbeurt.

Hoe onderhoud je het gazon?

De bomen verliezen hun bladeren en deze blijven vaak liggen op het gazon en het onderhout. Als je een kleine tuin hebt kan een gazonbezem volstaan om alles op te ruimen. Beschikt je echter over een tuin die groter is dan 500 m², dan is de aanschaf van een bladzuiger/blazer niet overbodig.

Als je je bladeren toch met een gazonbezem bijelkaar harkt, kies dan voor een model dat je goed ligt. Zorg ervoor dat de steel voldoende lang is, zodat je bij het werken je rug niet overbelast en kies voor een model met soepele tanden van PVC of aluminium.

Denk ook na over de aanschaf van een goede kruiwagen, want je zal de bladeren moeten vervoeren. Ook daar is het gebruikte materiaal van belang. Voor de kuip kiest u best voro epoxyhars of gegalvaniseerd staal. Beide materialen garanderen een uitstekende roestbestendigheid.

Het gazon een tweede jeugd geven

Elk gazon begint na een tijd aan frisheid te verliezen: wortels verstikken onder een deken van gemaaid gras en mos, 
de zogenaamde viltlaag. Je gazon verdunt en wordt geel.

Nu is er maar één techniek om het gazon een tweede jeugd te geven: het verticuteren of verluchten, dat minstens tweemaal per jaar moet gebeuren voor een echt goed resultaat (een keer in de lente en een keer in de herfst).

Hierbij worden insnijdingen gemaakt in de bodem, ter hoogte van de wortels. Klaver, mos en onkruid worden losgetrokken en verwijderd, het gazon wordt ontdaan van de viltlaag en neemt water, lucht en voedende elementen optimaal op.

Strooi na de vertikuteerbeurt een speciale, organische meststof voor herfstgazons over het gras. Deze is samengesteld uit verschillende elementen.

Kappen van hout en bijsnoeien

De herfst is ook de aangewezen periode om bomen te snoeien en in vorm te knippen. Profiteer van de natuurlijke rustperiode van alle vegetatie om het nodige snoeiwerk uit te voeren. Dit brengt de structuur van je planten weer in evenwicht en verbetert de sapstroom.

Lange uitlopers en de uiteinden van de takken zijn de best gevoede delen van een boom. Het snoeien zorgt voor een bijsturing van onevenwichten en doet de minder sterke delen aan hun trekken komen.

Sommige raden aan het snoeiwerk uit te voeren als de sappen nog aktief zijn, omdat de wonden dan sneller genezen. 
Een andere belangrijke ingreep is het kappen van de boom, door hem te bevrijden van al het dode hout en hem zo gezond te houden.

Snoeien zoals het hoort

  • De tak groeit te snel, zonder zich te vertakken: de stam bovenaan aftoppen om de groei van jonge, sterke zijscheuten te stimuleren. Zo krijgt de boom een mooi afgeronde vorm.
  • De centrale stam groeit niet snel genoeg: alle zijtakken flink bijsnoeien.
  • De centrale stam splits zich in twee: één van de hoofdtakken verwijderen en de andere verticaal steunen met een paaltje.
  • Let erop dat de takken evenwichtig verdeeld zijn rond de stam. De takken moeten in de vorm van een brede U weg-groeien van de stam. Te scherpe V-vorken, takken die elkaar kruisen of die in de richting van de stam teruggroeien, 
    moeten worden verwijderd.
  • Ook wilde scheuten die rechtstreeks uit de wortels naast de stam omhoog groeien, moeten worden weggesnoeid omdat ze teveel voedende sappen opeisen.
  • De snoeisnede moet schuin ten opzichte van de tak of de stam georiënteerd zijn, zodat het sap dat nog uit de snede zal vloeien niet lekt over een oog, waaruit binnenkort een nieuwe scheut zal groeien.

Bollenplanttijd

Het is nu ook tijd om bollen te zetten, bijvoorbeeld tussen de heesters of de vaste planten. Plant de bollen in groepen, dat geeft een natuurlijk effect. Maak op de plantdiepte van de bol een vlakke kuil, flink ruim (ruimer dan de beoogde bollenpartij) en strooi de bollen hierin met een luchtig gebaar.

Plant de bollen op de plaatsen waar ze neerkomen, zo ontstaat een `natuurlijk', ongeordend patroon. De plantdiepte van bollen verschilt per soort en staat op de verpakking aangegeven. Vaak komt die neer op tweemaal de bolhoogte.

Laat de winter nu maar komen!

FemNa40