Tuinwerkzaamheden maart/april

Wilt u dit jaar een nieuw ontwerp voor uw tuin, een herinrichting, een nieuwe schutting, nu eens eindelijk een overkapt terras om langer van de tuin te kunnen genieten of heeft u andere wensen?

 

Wacht daar dan niet te lang met het maken van een afspraak voor ontwerp, aanleg of onderhoud, hoe meer de zon gaat schijnen en hoe dichterbij het voorjaar komt, hoe drukker het wordt bij de ontwerpers en hoveniers.

Richt een hoekje in met een fijne stoel om heerlijk van de eerste voorjaarszon te genieten. Kijk in je tuin rond wat je graag anders zou willen, nu is de tijd om dit aan te pakken en een plan te (laten) maken.

Voor eind maart kun je nog heesters planten met kale wortel.

Schuttingen/Pergola’s

Controleer nu of schuttingen en pergola's stevig staan. Schilder en beits muren en schuttingen. Je kunt er nu nog gemakkelijk bij.
Straks als de beplanting flink gegroeid is, wordt het repareren een stuk lastiger.

Boompalen

De nieuwe diktegroei gaat bij bomen weer beginnen. Controleer of boombanden e.d. niet te strak zitten.

Vogelhuis schoonmaken

Blijf de vogels gewoon nog lekker voeren. Zorg dat de vogelhuisjes schoon geschrobd zijn, zodat de vogels in een schoon en opgeruimd vogelhuis hun nest kunnen maken. Ook om verspreiding van ziekte te voorkomen.

Planten knippen

Knip de dorre delen van vaste planten af en laat het afval op de aarde liggen. Hoe kleiner het afval geknipt wordt des te eerder zal het verteren.

Vogeldrinkbak

Vogels zijn dol op water. Geen vijver? Zet dan een vogeldrinkbak neer en ververs het water regelmatig.

Bemesting

Strooi organische mest door border en moestuin. Bemest de haag met speciale haagmeststof. Vervang het bovenste laagje grond van bomen en grote planten door verse grond.

Potplanten

Geef alle planten die in pot buiten staan tijdens een droge periode water. Dit wordt in de wintermaanden vaak vergeten.

Zomerbloeiende bolgewassen

Er zijn veel voorjaarsbollen, maar er zijn ook verrassend veel zomerbloeiende bolgewassen, waarvan de bollen nu de grond in mogen.

Goede soorten zijn bijv. Kaapse hyacint (Galtonia), Zuidenwindlelie (Ornithogalum), mijn persoonlijk voorkeur de prachtige ranonkels (Ranunculus), de kleurrijke Zigeunerbloem (Sparaxis), enz. Vergeet ook de knolgewassen niet: Dahlia’s (weer helemaal terug van weggeweest), Gladiolus, Canna (Prachtriet). Dat kan een hele bloemenzee worden deze zomer. De meeste zijn ook prima snijbloemen.

Lavandula (Lavendel)

Durf de lavendel terug te snoeien, maar ga absoluut niet verder dan het oude hout. Dan bestaat de mogelijkheid dat ze niet gaan uitlopen.

Catalpa bignonioides ‘Bungei’ (Bolcatalpa)

Als het niet vriest kan de Bolcatalpa  gesnoeid worden. Je kunt dit ieder jaar doen of om de paar jaar. Doe je het regelmatig dan blijft de kroon mooi compact. De takken kunnen tot 15 cm helemaal teruggesnoeid worden.

Siergrassen

Knip de dode siergrasstengels terug voor de nieuwe groei begint. Knip het tot de grond toe af. Groenblijvende grassen mag je niet terugknippen, trek daarvan alleen de dorre delen eruit. Deel pollen siergras om de 3 jaar om ze gezond en mooi te houden. Plant alleen de jongere buitenste delen delen van de pollen terug in de tuin. Het middendeel waar de fut uit is, kan op de composthoop of natuurlijk groencontainer…

Buddleja (Vlinderstruik)

De Vlinderstruik kan nu gesnoeid worden, let op het mag niet vriezen). Deze heester kan tot op 30-50 cm boven de grond afgesnoeid worden (alle takken inkorten).

Clematis

De soorten die na 1 juli bloeien op circa 50-70 cm boven de grond afsnoeien.

Niet snoeien!

Betula (Berk), Acer (Esdoorn), Juglans (Walnoot), deze mogen pas gesnoeid worden tussen juli en half december. Dit geldt voor alle Notenbomen.

Gazon

Indien er mos en onkruid in het gazon zit kan er nu kan geverticuteerd worden. Voor een dichtere gazonmat kan er worden doorgezaaid, dit kan in april bij een minimale temperatuur van 10 graden. Meng het zaad met wat scherp zand, zodat het zaad niet door de vogels wordt opgepikt. Ook de bemesting kan weer worden opgestart.

Zodra je ziet dat het gras gaat groeien maai je het voor de eerste keer op de hoogste stand.

Tekst: Cynthia Daals

FemNa40