Goede bescherming tegen de zon

Op het strand, in het park of op het terras... Het is heerlijk om te genieten van de zon en te werken aan die bruine teint. Zonlicht heeft een positief effect op ons allemaal. We krijgen er energie van en een erg goed humeur. 

Daarnaast zorgen de UV-stralen voor extra vitamine D. Dit is goed voor de weerstand en het func-tioneren van onze spieren. Ook bevordert het de opname van calcium in ons lichaam.

 

Het beste kunnen we dus de hele dag in de zon gaan liggen...  Elke dag vrolijk en sterke botten! Helaas is dat niet zo, de zon heeft namelijk ook veel negatieve effecten op ons lichaam. De UV-straling die ons extra sterke botten geeft is ook de veroorzaker van huidkanker.

Elk jaar horen bijna 500.000 Nederlanders dat ze deze ziekte hebben en overlijden er 600 mensen in ons land aan deze vorm van kanker. We moeten ons daarom goed beschermen tegen de schadelijke zonnestralen.

Enkele tips

1. Laat je huid wennen aan de zon
Na een lange, koude winter is er niets zo fijn om de zon in te gaan. Maar pas op, vooral de eerste stralen zijn erg schadelijk voor je huid. Na een winter verstopt te hebben gezeten in dikke jassen en winterlaarzen moet je lichaam weer wennen aan het warme weer en het felle licht. Ga dus niet te lang in de zon liggen en bescherm je huid goed om verbranding te voorkomen.

2. Zoek de schaduw op, op he heetst van de dag
's Middags tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon in Nederland het meest fel. Probeer de zonnestralen op dit tijdstip daarom zoveel mogelijk te vermijden. Zoek de schaduw op of blijf zelfs binnen zitten. Mocht je toch in de zon komen, bescherm je dan goed met zonnebrand en gepaste kleding.

3. Draag  een petje of hoed en kleding die je schouders bedekt
Je gezicht en schouders zijn plekken die het snelst verkleuren in de zon. Dit komt doordat deze lichaamsdelen de meeste zonnestralen opvangen. Bescherm deze dus extra goed. Bedek je gezicht met een petje of hoed en je schouders door een shirtje te dragen of een luchtige doek om te slaan.

4. Bescherm je ogen met een goede zonnebril
Ook je ogen moet je goed beschermen tegen het zonlicht. Je ogen hebben, vergeleken met andere lichaamsdelen, geen zelfhelende functie. Schade aan je ogen gaat nooit meer weg. Draag daarom een zonnebril met UV 400 als je in de zon komt. Deze beschermt tegen zowel de UVA- als de UVB-stralen.

5. Smeer je goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor
Je huid insmeren met zonnebrandcrème is, naast binnen blijven, de meest effectieve manier om je te beschermen. De sterkte van de zonnebrand wordt aangegeven met SPF (sun protection factor). Hoe hoger de SPF des te beter de bescherming. Het is belangrijk dat je een crème kiest met een factor die bij je huidtype past:

Huidtype 1 (zeer lichte huid, verbrandt snel, bruint nooit) factor 30-50.

Huidtype 2 (lichte huid, verbrandt vrij snel, bruint langzaam) factor 20-30.

Huidtype 3 (vrij lichte huid, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin) factor 20-30.

Huidtype 4 (iets getinte huid, verbrandt vrijwel nooit, bruint snel) factor 20.

Kinderen tot 16 jaar (ongeacht huidtype) factor 30-50.

Ecran zonnecosmetica heeft een uitgebreide lijn beschermingsproducten voor elk huidtype. De producten bestaan voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en bevatten geen parabenen. De producten zijn volledig waterproof en zacht voor de huid.

De zonnemelk bevat wortelextracten waar vitamine C aan toegevoegd is om voortijdige huidveroudering te helpen voorkomen. Daarnaast heeft Ecran producten voor de gevoelige huid, voor kinderen en een olie voor een snelle en meer intense bruine kleur.

Ook heeft Ecran een voedende aftersun. Deze helpt symptomen van huidveroudering, veroorzaakt door de zon, voorkomen. Het beschermt tegen zonverbranding en herstelt de huid. De producten hebben een kalmerend effect op de huid en verminderen roodheid en irritaties.

FemNa40