Pigmentvlekken, huidzorg nummer 1

De  meeste huidverzorgingsproducten voor volwassenen richten zich op rimpels en de slappe huid. Je komt ze overal tegen, commercials op tv, advertenties in de bladen, noem het maar op.

Maar dit is niet eens huidzorg nummer 1 onder de Nederlanders. Een oneven huidtint, ook wel pigmentvlekken, hyperpigmentatie of ouderdoms-vlekken genoemd, is het probleem waar steeds meer mensen zich zorgen over maken.

 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment. Pigment heeft een beschermende functie voor de huid.
Je lichaam maakt pigment aan om zich te beschermen tegen de zon. Hierdoor ontstaat het mooie kleurtje op je huid. Bij teveel aan zonlicht raken de pigmentcellen in de war. Hierdoor ontstaan er donkere bruinere plekjes op het lichaam.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

UV-stralen van de zon zijn de belangrijkste oorzaak van pigmentvlekken. Deze vlekken verschijnen vaak naarmate je ouder wordt en meer bent blootgesteld aan het zonlicht, daarom worden pigmentvlekken ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Omdat de handen en het gezicht het meest worden blootgesteld aan de zon ontstaan hier de meeste pigmentvlekken.

Ook kunnen pigmentvlekken ontstaan door de hormonen oestrogeen en progesteron. Omdat vooral zwangere vrouwen hier last van hebben en de vlekken voornamelijk in het gezicht en in de hals verschijnen wordt dit ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.

Hoe voorkom je pigmentvlekken?

Omdat de zon de belangrijkste oorzaak is, is het belangrijk om je huid goed te beschermen. Blijf tussen twaalf en drie zoveel mogelijk uit de zon. Bescherm je schouders met een t-shirt en je gezicht door een hoed of een pet te dragen. Ga ook niet te vaak onder de zonnebank en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Wat kun je er tegen doen?

Je kunt je huid nooit 100% beschermen tegen de pigmentvlekken. Erfelijkheid, hormonen en overgevoeligheid voor hyperpigmentatie kunnen de vlekken alsnog veroorzaken. Gelukkig zijn er daarom verschillende huidverzorgingsproducten die de donkere vlekken effectief aanpakken.

Kies bijvoorbeeld voor een effectieve fruitzuurbehandeling met glycolzuur of salycilzuur. Deze verbeteren de elasticiteit en hydratatie van de huid en verminderen ongelijke pigmentatie. Laat je altijd goed adviseren door een schoonheidsspecialist om bijwerkingen te voorkomen.

FemNa40