Een gevoelige huid

Veel mensen hebben al dan niet bewust last van een gevoelige huid. Vaak wanneer ze het wel in de gaten hebben, laten ze het na om hierna te kijken.

Het blijkt echter dat het aantal personen met een gevoelige huid sterk toeneemt. Dit komt door een combinatie van huidverzorging, weersomstandig-heden en de toename van werkdruk of stress.

 

Kenmerken gevoelige huid

Een dergelijke huid is te herkennen aan verscheidene reacties. De huid reageert dan snel op kou en hitte, verbrandt snel en wordt snel teer met een felle koude wind. Hij wordt droog, waardoor er snel allergische reacties optreden. Deze komen dan weer voor in de vorm van jeuk, rode vlekken, blaasjes en bultjes of een verstrakking van de huid.

Vaak zijn dus de weersomstandigheden, wasmiddelen, cosmetica en/of alcohol de boosdoeners die ervoor zorgen dat de klachten verergeren. Mocht je denken dat je de enige bent die hier last van heeft, dan zit je helemaal fout. Maar liefst 50% van de mensen geeft aan last te hebben van een (te) gevoelige huid.

Oorzaken

De meeste huideigenschappen zijn genetisch bepaald. Dit geldt ook voor een gevoelige huid, net zoals voor sproeten of blozen. Je kunt er niets aan doen en je hebt veel last van allergische reacties. Andere oorzaken zijn stress, overgevoeligheid voor medicatie en omgevingsfactoren. Veel werken in wind en zeer koude omstandigheden werken ook huidreacties in de hand.

Huidverzorging

Door een goede huidverzorging kan de gevoelige huid verminderen. Er zijn producten ontwikkeld die de afweer van je huid verbeteren en eventuele irritaties verzachten. Ook helpt het om zelf je huid goed te verzorgen.

Zo kun je denken aan regelmatig scrubben van de huid, niet teveel douchegel en shampoo gebruiken en niet teveel blootstelling aan UV-straling. Dit zijn nog maar enkele tips die je gevoelige huid kunnen verminderen.

Voor meer tips kun je de gerelateerde berichten nog lezen.

Gerelateerde artikelen

FemNa40