Friesland: Hoofdstad van de Smaak 2015

De Friese hoofdstad is er klaar voor:
de prestigieuze titel ‘Hoofdstad van de Smaak 2015’.

Een jaar lang staan regioproducten en hun producenten uit de noordelijke provincie in de spotlights.

Dit gebeurt tijdens zowel bestaande als nieuwe evenementen waarbij de regionale gastronomie een belangrijke rol speelt.

 

In de zogenoemde Smaakkalender die voor 2015 is gemaakt, prijken festiviteiten als het Smaakparadijs in het Natuurmuseum Fryslân, de Sneinspicknick op Moeder- en Vaderdag en het culinaire festival Smûk & Smikkel in voormalig gevangenis de Blokhuispoort.

Friese ‘smaakmakers’ zoals de talentvolle kok Jan Smink en Frieslands 'meest markante horecaondernemer' Willem Schaafsma dragen bovendien hun steentje bij door de Friese gastronomie prominenter op de (menu)kaart te zetten.

Friese hoofdstad met recht Smaakstad 2015 door culinair talent

Het lijkt geen toeval te zijn dat Leeuwarden is verkozen tot Hoofdstad van de Smaak 2015. Friesland zit momenteel in een unieke culinaire flow, waarin ze als geen ander veelvuldig gebruikmaken van hun eigen regionale producten afkomstig van de drie streekmerken Waddengoud, Wâldpyk en De Marren.

Ook heeft Friesland de afgelopen maanden verschillende culinaire prijzen binnengehaald. Zo ging de prijs voor duurzaamste restaurant naar Het Ambacht in Heerenveen.

Chef-kok van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, Willem Schaafsma, won de eerste editie van de Hill Billy Cooking Contest. Dit is een wedstrijd waarbij deelnemers uit het hele land zelf streekproducten moesten verzamelen en daarmee het lekkerste gerecht moesten maken.

Dezelfde Willem werd dit najaar verkozen tot Meest Markante Horecaondernemer Friesland en dong afgelopen week mee voor de landelijke titel. Tjalke Stoelwinder won de nationale onderscheiding Held van de Smaak 2014, omdat hij zich inzet voor vergeten boonsoorten en peulvruchten, zoals het ‘giele wâldbeantje’ uit de Friese Wouden.

And last but not least: jong Fries talent Jan Smink doet als Nederlands kampioen mee aan de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or op 27 en 28 januari.

Voorproefje van het programma

Foodies zijn in 2015 aan het juiste adres in Friesland. In de voorjaarsvakantie (13 t/m 28 februari) wordt in Leeuwarden het culinaire jaar officieel geopend met het food festival het Smaakparadijs in het Natuurmuseum Fryslân.

Hierbij kunnen bezoekers een route lopen langs verschillende smaaksoorten, variërend van bittere tot zoete en van oude tot nieuwe smaken. Ook in het Fries Museum in Leeuwarden worden in februari smaakrondleidingen gegeven met aansluitend proeverijen van streekproducten.

Op zondag 22 maart kun je in de binnenstad van Leeuwarden gastronomisch genieten van hapjes, drankjes en jazzmuziek tijdens Jazz & Taste en op Moeder- en Vaderdag wordt hier een Friese Sneinspicknick 
ofwel zondagse picknick georganiseerd.

Op 24 en 25 mei vindt het culinaire festival Smûk & Smikkel plaats in Leeuwardens voormalige gevangenis de Blokhuispoort. Verder kun je het gehele jaar in Leeuwarden op culinaire ontdekkingstocht met de Friese Food Tour van WEareGRUTSK, waarbij je uiteenlopende culinaire adresjes bezoekt en Fryske specialiteiten proeft zoals sûkerbôle en Beerenburg.

Buiten Leeuwarden kun je terecht bij Natuurtuin ’t Hummelhûs in Oudehorne voor een Kookworkshop Onbekende Groenten vanuit het thema ‘Onbekend is onbemind?’.

Wie zich wil verdiepen in de Friese landbouwhistorie en graanproductie gaat in februari naar de expositie
‘Op zoek naar de pannenkoek’ die de tien stappen van graan naar pannenkoek in beeld brengt in het Fries Landbouw Museum in Earnewâld.

Van 28 t/m 31 mei proef je bovendien de sfeer op landgoed Oranjewoud bij Heerenveen tijdens het Oranjewoud Festival boordevol muziek, kunst, historie, natuur en (natuurlijk) gastronomie.

De volledige smaakkalender is terug te vinden op de website www.lwdsmaakstad2015.nl.

Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40