Friese OpStapweken

Friesland verleidt tot ondermeer zeilen, e-biken, bijzonder overnachten en ‘back to nature’ in de Friese Wouden. Friesland, een stukje buitenland binnen Nederland.

De eigen bijna Scandinavisch klinkende taal, het uitgestrekte natuurlandschap, sporten als fierljeppen en skûtsjesilen, vele lokale lekkernijen en het grootste zeilevenement op de Europese binnenwateren, Sneekweek, maken het interessant voor de toerist in eigen land.

 

Beleef Friesland

In de maand april verleidt Beleef Friesland tot een voorproefje van ‘s lands waterrijkste provincie. Tal van activiteiten in de thema’s ‘watersport’, ‘overnachten’, ‘culinair’ en ‘doen’ zijn dan gratis of worden tegen gereduceerde tarieven aangeboden.

Van skûtsjesilen tot stand-up paddling over de elfsteden-vaarroute. Friesland wordt ook wel gezien als de grootste vaarschool van Europa; watersport wordt er met de paplepel ingegoten. Op zaterdag 19 april is er een speciale ‘OpStapdag’ voor iedereen die kennis wil maken met watersport in Friesland.

Startend of fervent watersporter, met of zonder vaarbewijs, iedereen kan op 19 april in verschillende dorpen en steden in Friesland terecht. Zeiljachten, motorboten en sloepen liggen ‘opstapklaar’ en zijn voorzien van een schipper die je zelf leert varen.

Slapen in een Fries bed

Tijdens de Friese OpStapweken zijn er kortingsacties en winacties voor gratis overnachtingen in B&B’s, appartementen, scheepshuisjes, of hotels in de hele provincie. Word wakker met uitzicht op het kabbelende water, of ervaar de natuur in de Friese Wouden en slaap in nationaal Park Drents Friese Wold bij B&B Selatuinen in Appelscha. Voor wie de voorkeur geeft aan luxe, kan ook terecht bij vijfsterrenaccommodatie de Turfhoeke in Gorredijk.

Friesland voor fijnproevers

Ook op culinair vlak heeft Friesland heel wat te bieden. We kennen allemaal de populaire drank Beerenburg en de typisch Friese oranjekoek. Minder bekend zijn turfgerookte droge worst en de Friese nagelkaas en Riperkrite kaas. Lokale producenten vertellen er graag hoe hun producten worden gemaakt.

In diverse Friese restaurants kun je bovendien streekgerechten bereid door de chefs van Frysl@n Culinair proeven. Tijdens de OpStapweken bieden deze restaurants een voordelig kennismakingsmenu aan en maak je kans op een dinercheque.

Friese buitenleven eigen maken

Gezond eten en bewegen is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van vakantie. Voor Friezen is het buitenleven een tweede natuur. Tijdens de Friese OpStapweken kun je diverse (sportieve) activiteiten uitproberen tegen gereduceerde tarieven. Zo kun je klimmen in de bossen van Appelscha of je uitleven in het kameleondorp in Terherne.

Opkomst van de e-bike

Niet alleen te voet, te paard of per boot, maar ook per (elektrische) fiets ontdek je het Friese landschap.
De zogenaamde e-bike – de langeafstandsfiets die een milieuvriendelijk alternatief biedt voor de auto – wordt steeds populairder. Met de e-bike verken je moeiteloos de weidsheid van het Friese Merengebied en trap je langs de vele vaarten, bossen en kliffen.

Op 30 maart jl. brak Friesland het 'Guinness World Record of most electrical bicycles in one string'. Maar liefst 150 e-bikers verplaatsten zich 3,2 kilometer lang in een aangesloten lint door het Friese landschap, waarmee het wereldrecord werd verbroken en daarmee het toeristisch seizoen symbolisch werd geopend.

Meer info is te vinden op beleeffriesland.nl

Bron: cherrypicker.nl

FemNa40