Missie India met een jaar verlengd

Elk jaar hoor je mij wel een of 2 keer zeggen dat dit jaar echt het laatste jaar is in India. Maar elke keer zie ik mijzelf toch weer vol spanning bij de ambassade van India zitten voor een verlenging van mijn visum.

Een karwei op zich, dat altijd gepaard gaat met spanning en hartkloppingen, maar elke keer is het nog gelukt en verleng ik mijn verblijf in India met een jaar.

Zo ook nu weer, een visum voor India: check, tot september 2014.

 

Downsyndroom

Afgelopen maand kreeg ons tehuis bezoek van Heidi van Ginkel, een moeder van 3 kinderen, waarvan de jongste, Indy, geboren is met Downsyndroom. Zij werkt sinds Indy 2 jaar is met de methode Leespraat, ontwikkeld door Hedianne Bosch en Indy kon lezen toen hij 6 was.

Ik heb haar een tijdje geleden gemaild met de vraag of ze mij kon helpen. We hadden namelijk net een nieuw kindje in het tehuis, Saurap en het was een jongetje van 5 met Downsyndroom.

Leespraat

Ik had het gevoel dat als ik nu niet echt gericht ging zoeken naar een goede lesmethode voor Saurap, hij nooit echt iets zou leren, waar hij iets mee kon. Zo kwam ik bij leespraat terecht en Heidi bood, zonder lang na te denken, aan om te komen. Fantastisch voor ons en voor de kinderen.

Het was een week van keihard werken. Het brainstormen begon al om 8 uur en eindigde als Heidi ’s avonds weer terug naar haar kleine hotelletje ging.

Voor mij was het een openbaring om te zien wat het met de kinderen deed. Ze werden geprikkeld, uitgedaagd om na te denken en je zag ze opbloeien.

Hoe mooi was het om Gowri, een meisje van 17 met Downsyndroom, voor het eerst te zien lezen en dat Chitra, ook en meisje met Downsyndroom, door had dat er na de 3 een 4 kwam, allemaal 'ahah' momentjes, die ons ontroerde omdat ze zo puur waren. En daar doen we het allemaal voor.

Hulp op afstand

Het is nu aan mij om dit voort te zetten in Koni, zonder Heidi, maar wel met haar hulp op afstand. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Na 6 jaar heb ik eindelijk een methode gevonden die perfect aansluit bij ons tehuis en ook nog eens toepasbaar is. We zijn er nog lang niet, maar als je een weeshuis runt in India, ben je nooit!

Tekst: Maartje van den Brand

FemNa40