Jurk op een stokje!

Dames ik raad jullie aan om tijdens het boren geen kleding met wapperende mouwen te dragen.
Lange kettingen afdoen en bossen met krullen opsteken.

'Maar Karin, je gaat toch niet in je nieuwe jurk een gat in de muur boren?,' hoor ik jullie zeggen.

Nou... als je net van de Ikea vandaan komt met je nieuwe plankje voor in de badkamer en je hebt de smaak te pakken...

 

Simpel plankje

Ooit had ik een klus waar een plankje aan de muur bevestigd moest worden. Het was een simpele plank die boven een commode moest komen te hangen. Mijn opdrachtgeefster was hoogzwanger; zij liep op alle dagen, zoals wij dat ik de volksmond noemen. Ze woonde met haar man in een oud huis. De muren waren zo zacht als een pakkie boter. 

Tijdens het boren werd het gat groter. In een betonnen muur heb je daar (meestal) geen last van. Ik had een boor van ø 6mm gebruikt en nam dus ook een S plug van ø 6mm. Toen ik de plug in het gat stak, voelde ik speling.
Het gat was zeker ø 1mm groter dan de plug. Ik had een rot bui en dacht; ach, wat kan mij die ene millimeter schelen! Die plank blijft toch wel hangen.

Bel ik niet te laat?

Twee dagen later werd ik 's avonds opgebeld door de echtgenoot van de zwangere vrouw. Ik voelde me gevleid, omdat ik dacht dat hij me wilde vertellen dat ze een dochter of een zoon hadden gekregen. Ik was geen vriend of familie, ik had daar maar één dag geklust, flitste trots door mijn hoofd.

Hij klonk mat, ik dacht dat het door de vermoeidheid kwam. Bel ik niet te laat en hoe gaat het met je, kwam het hoge woord eruit. De plank was van de muur gevallen! 'Is je vrouw al bevallen?,' was het eerste wat ik uit mijn mond kreeg. Mijn tenen kromden zich en mijn mond trok scheef. In een flits zag ik die plank met Zwitsal meuk boven op die baby liggen. 'Nee,nee, ze is nog niet bevallen,' antwoordde hij tot mijn grote opluchting.

Rot muren!

De volgende dag ben ik teruggegaan naar de klus en heb grotere maten S pluggen in de muur gestoken en ø 4mm schroeven gebruikt. De plank hing een stuk steviger. Ik schaamde me diep, omdat ik wist dat ik dit direct had moeten doen. Uit professioneel oogpunt gaf ik de muur de schuld...

Kijk en denk na

Met dit verhaal wil ik jullie vertellen dat alle tabellen – qua maten – kloppen, maar op de werkvloer zul je merken dat er soms uitzonderingen zijn. Klussen is een kwestie van goed kijken, logisch nadenken en goede zin hebben.

Plug it in!

Om een schroef in een stenen- of betonnen muur te draaien heb je eerst een plug nodig. Er zijn verschillende soorten pluggen. Om het niet al te ingewikkeld te maken, beperk ik mij tot twee soorten: de S plug en de hollewandplug.

Nylon plug

Deze plug wordt ook wel S-plug genoemd (Fischer). Hij is de meest gangbare plug voor massieve muren.
De weerhaken aan de plug zorgen ervoor dat de plug niet meedraait als je de schroef erin draait. De diepe vertanding zorgt voor een optimale verankering in de muur.

Hollewandplug

Deze plug is uitsluitend bedoeld voor holle wanden. Bijvoorbeeld gipsen wanden of voor holle deuren en plafondsystemen. De plug is verkrijgbaar voor verschillende plaatdiktes.

Eenvoudig
De schroef is altijd in diameter smaller dan de plug. Omdat je de schroef in de plug moet draaien. De maat van de S plug is altijd dezelfde maat als de boor. Uitzonderingen daargelaten. Mm: staat voor millimeter, Ø: staat voor diameter. Op elke doosje schroeven en pluggen vind je dit symbool.

Boren, pluggen en schroeven

Boor                  Plug               Maat schroef

ø 05mm            ø 05mm         ø 2,5 - 4mm
ø 06mm            ø 06mm         ø 3,5 - 5mm
ø 08mm            ø 08mm         ø 4,6 - 6mm
ø 10mm            ø 10mm         ø 6,0 - 8mm

Een hollewandplug heeft een groter gat nodig. Je steekt de plug in dichtgevouwen toestand door het gat.
Door het bijgeleverde plastic pennetje in de plug te steken, klapt het schaargedeelte uit en zit de plug op zijn plek, alsof je een paraplu opsteekt. Als je de schroef in de plug draait, klemt hij zich vanzelf vast.

Welke boor?

  • Om in een oudere muur te boren, heb je een steenboor nodig.
  • Om in een betonnen muur te boren, heb je een betonboor nodig.
  • Om in hout te boren, heb je een houtboor nodig.
  • Om in metaal te boren, heb je een metaalboor nodig.

Klinkt allemaal heel logisch, maar als je er nog nooit mee te maken hebt gehad denk je dat elke boor gewoon een boor is.

Klik en sleutels

Alvorens je gaat boren, stop je de boor in de boorhouder (aan de kop van de boormachine). De meeste boorhouders (de moderne soorten) hebben een kliksysteem. Je steekt de boor in de boorhouder en draait met de hand de boorhouder dicht totdat je klik hoort. De oudere soorten boormachines hebben een boorhouder die je open en dicht draait d.m.v. een boorsleutel. Als je die niet aan je boormachine vastbindt, ben je hem binnen no time kwijt!

Boor ze!

FemNa40