Basisgereedschap

Als je het beu bent om voor elk wissewasje je buurman, je broer, je ex-man of je collega te vragen voor een klusje, dan adviseer ik je om te beginnen met het vullen van een gereedschapskist.

Je hoeft geen pneumatische popnagelmachine en roestvrijstalen waterpassen met allerlei ingewikkelde metertjes aan te schaffen, je vult je kist met basisgereedschap, gewoon om te beginnen.

 

Inhoud gereedschapskist

Bij de gemiddelde klusser bevat de kist een deel gereedschap, een deel tig soorten schroeven, bitjes, spijkers en ander klein onbruikbare meuk en een deel stof van cement en roestpoeder. Graag wil ik jullie uitleggen hoe het hoort te zijn.

Alles op een rijtje gezet:

 • Een rolmaat, het liefst eentje van 3 meter lang, een brede. De cijfers zijn dan makkelijker te lezen. We zijn FemNa40ers en laten we eerlijk zijn, de meesten van ons dragen een leesbril.
 • Een platte schroevendraaier, voor schroeven met een gleuf.
 • Een kruiskopschroevendraaier, voor schroeven met een kruis.
 • Een spanningzoeker, ziet eruit als een kleine platte schroevendraaier. In het heft zit een klein lampje. Als de punt in aanraking komt met stroom, gaat het lampje branden. De schroevendraaier is tot aan de schroefpunt geïsoleerd met plastic; voor het werken met elektra: bijvoorbeeld een snoerschakelaar monteren, een stopcontact verwisselen en werken met een kroonsteentje.
 • Een snoerloze accuboormachine is perfect voor het indraaien van schroeven. Koop de juiste bitjes, dat zijn losse uiteinden van de schroevendraaiers, die je in de boorkop van de machine draait. Hoe goedkoper de bitjes, hoe slechter de kwaliteit.
 • Bankhamer, voor het inslaan van kleine spijkers.
 • Klauwhamer, voor de meeste klussen én je kunt er spijkers mee uittrekken.
 • Fijne zaag, voor kleine projecten.
 • Grove zaag, voor planken.
 • Metaalzaagje, voor het zagen van metaal, bijvoorbeeld een gordijnroede, maar ook handig om plastic kabelgoten (om snoeren weg te werken) af te zagen.
 • Stanlymes, daarmee kun je in verschillende materialen snijden, zoals, leer, vloerbedekking, hout, karton enz.
 • Een setje verschillende soorten maten schroeven.
 • Doosje spijkers.
 • Timmermanspotlood.
   

Klein beginnen

Met dit basisgereedschap kun je beginnen met kleine klusjes, in en rondom je huis. Wie weet moeten er her en der wat schroeven aangedraaid worden of nog nét een randje van de vloerbedekking weggesneden.

Begin met kleine klusjes. Goedkoop gereedschap doet vaak niet wat je beloofd wordt. Niets is frustrerender dan werken met goedkope zooi.

Goedkoop vaak duurkoop

Ooit ben ik begonnen met gereedschap uit een 5 gulden bak, omdat ik slecht bij kas zat. Ik heb er nog nooit fijn mee gewerkt. Je hoeft ook niet het duurste gereedschap te kopen, vergelijk de prijzen en vraag aan een medewerker van een ijzerwarenwinkel wat een beetje betaalbare kwaliteit is. Vaak heeft je familie schuren vol liggen, wie weet mag je daar wat van gebruiken om te beginnen.

Klussen vraagt geduld, voorbereiden en tijd. Vaak denk je: 'Ach, dat doe ik even...,' zoals wordt getoond in klusprogramma's. Je zou voor de aardigheid eens een dagje mee moeten lopen op de set. Geloof mij, de meest ervaren klusser kan uren bezig zijn met een simpel kastje ophangen.

Bewijs leveren

Ik heb vaak gedacht dat ik snel en efficiënt moest klussen, toen ik mijn eigen klusbedrijf had. Ik dacht: als vrouwelijke klusser moet je je bewijzen. Ik kan jullie melden dat ik tegen heel wat kerels ben aangelopen, die uren aan het klooien waren.

Als ze zagen dat ik het in de gaten had, waren ze niet blij. En als ik dan, als kers op de taart, een beetje zeikerig zei: 'Gaat het meneer?,' dan konden ze me wel schieten. Meestal kwam er dan een gekanker uit! 'Ja, die kast is van die goedkope rotzooi en ik kan me reet hier niet keren,' dat zulk gepraat.

Ik heb nog nooit een man op de werkvloer horen zeggen: 'Ik weet niet wat ik verkeerd doe, maar ik snap het gewoon even niet...'

Succes met klussen!

FemNa40