Leontien helpt meisjes en jongens met een eetstoornis

Tijdens haar wielercarrière leed Leontien zelf aan een eetstoornis (Anorexia Nervosa).

Het eeuwige gevecht met eten, de weegschaal en met jezelf.

 

Een eetstoornis isoleert, het vervreemdt je van familie en vrienden en put je zowel geestelijk als lichamelijk uit.

Een eetstoornis is een psychische ziekte waarvan de gevolgen soms pas na jaren zichtbaar worden. Meer dan 100.000 mensen (meisjes en jongens) kampen met een eetstoornis en ieder jaar komen er 1300 bij.

Het Leontienhuis

Iemand die zelf een eetstoornis heeft (gehad), begrijpt hoe het is om 24/7 met eten bezig te zijn en wat het effect daarvan is op je leven. Vanuit haar eigen ervaring wil Leontien mensen ondersteunen die nog midden in de eetstoornis zitten.

Omdat ze dit niet alleen kan, heeft ze Het Leontienhuis opgericht. Dit is een inloophuis waar mensen met een eetstoornis terecht kunnen voor ondersteuning en begeleiding door ervaringsdeskundige vrijwilligers die inmiddels zijn hersteld.

Het Leontienhuis is geen behandelinstelling; dit betekent dat er geen artsen of therapeuten aanwezig zijn.
Zij kan wel extra ondersteuning bieden naast je behandeling.


 

Het Leontienhuis bevindt zich in een prachtig verbouwde boerderij in de Gemeente Zuidplas. De boerderij heeft verschillende ruimtes waaronder spreekkamers, een yoga ruimte, een creatieve ruimte, een ruimte voor presentaties en natuurlijk een prachtige ruime keuken met uitzicht op landerijen. Inmiddels is al begonnen met een uitgebreid programma:

  • Een motivatie groep
  • Een nazorg groep
  • Een groep voor meisjes tussen de 15 en 18
  • Een groep voor vrouwen van 40 plus
  • Verschillende groepen voor ouders en naasten
  • Informatiebijeenkomsten voor ouders en naasten
  • Inspiratiebijeenkomsten van Leontien
  • Yoga
     

Ook is er gelegenheid om mee te lunchen, een goed gesprek te hebben, iets creatiefs te doen of een film te kijken met anderen. Op dit moment wordt door vrijwilligers nog hard gewerkt aan de tuin; wanneer deze klaar is kunnen ook daar allerlei leuke activiteiten plaatsvinden.

Ik ben daar op gesprek geweest en werd ontvangen door de Algemeen Manager Fieke Thijs. Het was een zeer mooi en inspirerend gesprek in de ‘keet’ want de verbouwing was nog in volle gang. De missie is geweldig,
je wordt gemotiveerd, ook als je nog niet onder behandeling bent.

Ervaringsdeskundigen

Het Leontienhuis biedt hulp en ondersteuning door ervaringsdeskundige vrijwilligers. Zij zijn zelf hersteld van een eetstoornis, soms na jaren. Ook ouders en naasten van mensen die zijn hersteld van een eetstoornis werken als vrijwilliger bij Het Leontienhuis om andere ouders en naasten te steunen.

Zij weten als geen ander hoe het is om een kind of partner te hebben die worstelt met een eetstoornis.

Vrijwilligers

Natuurlijk zijn er nog veel vrijwilligers nodig. Niet alleen mensen die zelf hersteld zijn van een eetstoornis kunnen zich aanmelden als vrijwilliger maar ook ouders en naasten, gastvrouwen, klusjesmannen, schoonmakers of mensen die een leuke workshop willen geven.

Nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Fieke Thijs fieke@leontienhuis.nl

Lees ook de autobiografie van Leontine van Moorsel 'De rit van mijn leven' waarin ze openhartig vertelt over angsten, verdriet, obsessies, moed en kracht.

FemNa40