Van steen tot beeld

Vaak hoor ik de uitspraak: 'Ik heb iets met steen'.

Bezoekers van mijn atelier zijn op een of andere manier gefascineerd door stenen en komen vaak met mooie steentjes thuis van vakantie of een wandeling.

Ook ik heb ‘iets met stenen’…

 

Na jaren ‘voor de klas te hebben gestaan, kon ik in 2008 mijn hobby, beeldhouwen, combineren met lesgeven in Atelier van Steen tot Beeld in Mijdrecht: Een ruimte waar steen en mens elkaar ontmoeten.

In dit sfeervolle atelier komen kinderen en volwassenen die ‘iets met stenen’ hebben of het gewoon fijn vinden om met een steen bezig te zijn. Ik blijf het bijzonder vinden dat ik mensen mag begeleiden in het proces van ruwe steen tot persoonlijk beeld.

Naast het technische gedeelte is er ook de verdieping: De gevoelens of emoties die opkomen als je aan het beeldhouwen bent. Op een speelse manier blijkt beeldhouwen ook therapeutisch te zijn. De uitspraak
’Om jouw  gezicht te zien, gebruik je een spiegel. Om jouw ziel te zien, een kunstwerk’ (George Bernard Shaw) spreekt mij daarom aan.     

In de zomermaanden is er meer tijd om zelf te gaan beeldhouwen. Dan ga ik regelmatig op les bij andere, bekende of minder bekende, beeldhouwers. Fijn om de nieuwe kennis het volgende seizoen weer door te kunnen geven in het atelier.

Familie

Mijn opleiding ‘Systemische Pedagogiek’ bij het Hellinger instituut te Groningen heeft mij veel inzicht gegeven in de dynamiek van familiesystemen. Ieder familielid, jong of oud, is deel van een familiesysteem en dit heeft mooie kanten, maar kan ook lastig zijn.

Tijdens een Familie workshop werken gezinnen of familieleden apart of gezamenlijk aan een steen. Op speelse wijze wordt gezocht naar de verbinding, naar de eigen identiteit en plek in het systeem. Je kunt je als gezin of familie aanmelden voor een workshop op maat.

Deelnemers

Vanuit mijn professie blijft het werken met kinderen mij boeien. Tijdens de schoolvakanties blijft het mij iedere keer verrassen wat het werken met een steen bij hen doet. De puurheid van het kind  weerspiegelt zich in zijn/haar beeld.  

Ook volwassenen laten die puurheid van zichzelf zien. De dynamiek tijdens deze lessen is anders. Het kijken naar en bespreken van elkaars werk geeft vaak nieuwe en waardevolle inzichten.

Informatie:
Wil jij meer weten over dit atelier of eens een kijkje komen nemen? Je bent van harte welkom bij Atelier van Steen tot Beeld, Genieweg 45 te Mijdrecht of kijk eens op mijn website: www.vansteentotbeeld.nl

 

Foto's: Titel: 'Tears in Heaven'. Combinatie van brons en Braziliaans speksteen.
Beyond the door, there's peace, I am sure. And I know there'll be no more tears in heaven ( Eric Clapton).

Foto frontpage: Titel: 'Borstkanker',
Chinees speksteen.
Een bewogen periode in mijn leven.

FemNa40