Als zzp-er tijdelijk in zwaar weer?

De cijfers liegen er op dit moment niet om. Faillissementen, ontslagen, bankencrisis in Cypres, nullijn voor ambtenaren en tot slot weinig consumentenvertrouwen. Volgens Klaas Knot van DNB zullen Nederlandse ondernemers en particulieren nog jarenlang rekening moeten houden met magere economische tijden.

 

Vertrouwen

Vooral de zzp-er merkt het al heel snel in zijn of haar portemonnee dat de economie bijna stil is komen te staan. Opdrachten worden uitgesteld  en als ze er al zijn, aangeboden tegen een heel erg laag uurtarief en het wordt ook nog eens moeilijker om je debiteuren op tijd te laten betalen. Kleine ondernemers die particulieren als doelgroep hebben, merken ook maar al te goed dat het consumentenvertrouwen is gedaald. Zij houden namelijk de hand op de knip en dat heeft een negatief effect op de gehele economie. En het vet op de botten is ook bij het MBK aan het slinken, dus die bedenken zich ook 2x voordat ze een opdracht aan een interim geven.

ZZP

Een kleine ondernemer kan bij inkomensverlies niet zomaar bijstand aanvragen. Dit voorrecht hebben ontslagen werknemers wel. De kleine ondernemer die het – tijdelijk – financieel moeilijk heeft kan dan ook bij de gemeente de regels over het besluit bijstandsverlening zelfstandigen opvragen. Afhankelijk van de situatie kan je een renteloze lening ontvangen of kan je een aanvulling krijgen tot bijstandsniveau. En als je niet aan deze bepalingen voldoet, dan kun je wellicht via schuldbemiddeling of schuldsanering financiële hulp ontvangen. Denk tot slot ook eens aan de regeling “middeling sterk wisselende inkomens”. Als je inkomen gelijkmatig is betaal je waarschijnlijk minder belasting als dat je inkomen sterk wisselt. In zo’n geval  kan het verstandig zijn om over 3 jaar het gemiddelde uit te rekenen van je inkomen en dan over het gemiddelde inkomen belasting te betalen.

Hulp

Onzekerheid, onwetendheid maar ook schaamte over deze (tijdelijke) tegenslag weerhoudt je er vaak van om hulp te vragen. Schroom niet om je te laten voorlichten door personen die iets meer in deze materie thuis zijn, dan dat jij dat bent. Voorkomen is beter dan genezen, geldt hier ook.

 

Gerelateerde artikelen

Debiteuren Crediteuren

Door:

De titel doet vermoeden dat het artikel gaat over het saaie onderwerp financiƫn. Niets is minder waar, want het is een verwijzing naar de populaire serie van Jiskefet uit de jaren 90.

Lees verder

Een slimme meid

Door:

Eind jaren tachtig had het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne 'een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'. De overheid wilde toen meisjes stimuleren om een vak te leren.

Lees verder

FemNa40