Chinese meubels in het interieur

In vele interieurs zien we tegenwoordig allerlei Oriëntaalse invloeden. Van Oosters tafelgerei tot Chinese lampen en meubels.

Wanneer we in moderne interieurs gebruikmaken van Chinese meubels zoals Chinese kasten, zijn dit vaak oude Chinese kasten zoals Chinese bruids-kasten, Chinese dressoirs of Chinese nachtkastjes.

 

Chinese meubelen zijn vaak herkenbaar aan de dieprode of zwarte laklaag. Daarnaast ziet men ook regelmatig een cirkelvormig ijzeren beslag terugkomen aan de voorkant van de kast. Chinese kasten passen erg goed bij zowel moderne als klassieke interieurs.

Chinese bruidskasten

De welbekende Chinese bruidskasten vinden hun oorsprong tussen 1810 en 1910, waarbij de kasten door de ouders van de bruid als onderdeel van de bruidsschat werden besteld. Bij deze kasten komt het ronde ijzeren beslag op de voorkant veel voor, omdat dit voor eenheid en eeuwigheid staat, wat natuurlijk een mooi gebaar is bij de eeuwige vereniging van een trouwerij.

Chinese bruidskasten worden in allerlei verschillende uitvoeringen gemaakt en kunnen in allerlei maten worden gekocht. Soms wordt het hout met speciale motieven bewerkt of beschilderd, dat is echter niet altijd het geval.

Chinese dressoirkasten

Ook de typerende Chinese dressoirkasten zijn er in allerlei vormen en maten. Natuurlijk wordt bij een dressoirkast normaal gesproken het halfhoge design gehanteerd, waarbij de kast kan dienen om zowel accessoires op te zetten als om spullen in op te bergen.

Er worden eenvoudige dressoirkasten met 2 deurtjes vervaardigd, daarnaast zijn er ook allerlei varianten waarbij meerdere kastdelen worden gebruikt zoals verschillende deurtjes en ladeblokken. Chinese dressoirs zijn er eigenlijk in allerlei kleuren, sommige kasten worden ook sierlijk beschilderd. Tegenwoordig zijn er veel mensen die hun Chinese dressoir ook als tv meubel gebruiken.

FemNa40