Onderhoud tuinmeubels

Omdat tuinmeubels bij velen het hele jaar in de tuin staan, vergt dit nogal wat onderhoud. Tuinmeubels hebben behoorlijk wat te verduren met de verschillende weersomstandigheden en het is raadzaam om deze goed te onderhouden.

Hout is een natuurproduct en het is noodzakelijk om deze minstens 2x per jaar te behandelen. Wil je langdurig genieten van je meubels, zorg dan voor goed onderhoud.

 

Houten tuinmeubels

Teak is, een tropische duurzame houtsoort, wordt veel gebruikt in de fabricage van tuinmeubelen. Door weersinvloeden wordt de mooie warme kleur grijs van kleur Het is daarom aan te raden het hout altijd goed te beschermen.

Naast teak worden ook andere onderhoudsarme hardhoutsoorten gebruikt voor de fabricage van tuinmeubelen, bijvoorbeeld eucalyptus, balau (bangkirai), meranti en acacia (robinia). Het onderhoud van dit hardhout is nagenoeg gelijk aan dat van teak.

Om de authentieke kleur te behouden kan het worden afgelakt met een blanke polyurethaanlak (PU-lak). Zorg dat de oppervlakte goed schoon, droog, vet- en stofvrij is. Let op: teak is niet overschilderbaar.

Gebruik een vloeibare zeep, warm water en een borstel of een aluminium schuurspons bij lichte vervuiling. Boen in de lengterichting van de nerf en gebruik geen hoge drukspuit of agressieve reiniger, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

Je kunt houten tuinmeubelen ook behandelen met een hardhoutolie. Verwerk deze olie altijd uit de zon om snelle uitdroging te voorkomen. Zorg dat de ondrgrond is afgedekt  om vlekken te voorkomen. Breng daarna de olie aan in de nerfrichting van het hout.

Rotan (riet)

Rotan is een natuurproduct en groeit in landen met een hoge luchtvochtigheidsgraad. De gevlochten meubels dienen  in periodes van slecht weer bij voorkeur naar binnen gehaald te worden of voorzien te worden van een beschermende afdekhoes. Als je de meubels afdekt, houd er rekening mee dat langdure vochtigheid schimmelvorming en -groei bevordert.

Om schimmelvorming te voorkomen, is het aan te raden een natuurlijk rieten meubel regelmatig af te nemen met eerst een vochtige doek en daarna een droge doek. Controleer daarnaast ieder jaar of het niet opnieuw gebeitst of gelakt moet worden.

Wicker

Wicker is een vezel gemaakt van kunststof, die vaak als vlechtwerk wordt verwerkt. Het heeft een sterke gelijkenis met rotan, maar is veel beter bestand tegen weersomstandigheden en in vele kleuren verkrijgbaar en daarom uitermate geschikt voor gebruik in tuinmeubelen. Bovendien is het materiaal UV-bestendig en onderhoudsvriendelijk.

Bescherm het vlechtwerk met de speciale vlechtwerkbeschermer. Vuil tussen de vlechtwerkdraden kan het beste verwijderd worden met een vlechtwerkreiniger. Breng de reiniger aan, laat het even intrekken en spoel uw tuinmeubelen schoon met een tuinslang. Let er hierbij wel op dat u geen schuimende zeep gebruikt. Deze laat zeepresten achter tussen het vlechtwerk.

Aluminium

Tuinmeubels van aluminium is heel gemaa=kkelijk te onderhoudenn. Je houdt deze mooi door het af en toe te reinigen met een niet-agressief reinigingsmiddel, zoals met aluminium cleaner en protector. Dit voorkomt bovendien dat het minder snel vuil wordt. Kijk uit met vogelpoep. Zorg ervoor dat dit nooit te lang blijft zitten, want het tast de lak aan. Veel aluminium tuinmeubelen worden gecombineerd met textilenen zittingen.

Textileen

Textileen is een polyester vezel en vaak voorzien van een speciale PVC-coating. Het is uitermate geschikt voor de fabricage van tuinmeubels omdat het sterk, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en uitstekend bestand tegen alle weersomstandigheden is.

Voor goed onderhoud gebruik is Impressed reinigings- en beschermingsmiddelen aan te bevelen. Lichte vervuiling kan worden verwijderd met vloeibare zeep, warm water en een zachte borstel of spons. Het gebruik van een hoge drukspuit, schuurspons, harde borstel of agressieve reiniger wordt afgeraden, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen.

Gebruik voor langdurig resultaat Impressed Vlechtwerk en Textileen Beschermer. Flacon goed schudden voor gebruik.
Zorg ervoor dat het te behandelen oppervlak schoon en droog is. Spuit vervolgens het product op het oppervlak en laat het minimaal vijf minuten drogen. Wrijf tenslotte de beschermer met een droge schone doek goed uit

Beschermhoezen

Maak gebruik van beschermhoezen. Deze zorgen ervoor dat je tuinmeubelen langer mooi blijven. Let er echter wel op dat je de hoezen op de juiste manier gebruikt.

Zorg voor voldoende ventilatie en laat de hoes niet tot aan de grond hangen. Zorg dat er geen water op de tafel kan blijven staan, door er een pot of iets dergelijks er onder te plaatsen. Hiermee creëer je een tentprincipe, waardoor er ventilatie ontstaat. Hierdoor onstaan kringen op de tafel, die moeilijk te verwijderen zijn.

FemNa40