Koninklijk Complot - De langverwachte scheiding

Afgelopen week heb ik een prachtige recensie ontvangen van Moon, recensent van Thrillerlezers blogspot.

Ook deze recensie wil ik graag met jullie delen.
Met name omdat het een goed beeld geeft van mijn verhaal.

Veel leesplezier. Liefs Linda Udo.

 

Dit boek is niet zomaar verschenen. Het heeft zeventien jaar onderzoek gekost voor het klaar was. Linda Udo verdiepte zich met uiterste gedrevenheid in het leven van Diana, de prinses van Wales. Na het bizarre auto-ongeluk in een Parijse tunnel, spitte ze omvangrijke archieven door, omdat ze het gevoel had dat de officiële lezingen niet klopten. Ze verdiepte zich in kronieken van het Britse koningshuis, geschreven door vermaarde historici.

Filterde relevante feiten uit duizenden tabloids. Bestudeerde foto´s en analyseerde documentaires, reportages en politierapporten. Daardoor heeft zij een waarheid boven water gekregen, die het koningshuis, de Britse regering en de geheime diensten verborgen hebben weten te houden.

Linda onderzocht grondiger, spitte dieper en langzaamaan ontstond zo de adembenemende en spannende roman ´Koninklijk Complot´.

Mening - hoofdstuk 21

Quote: 'Vanaf de eerste bladzijde raak ik geïntrigeerd door wat ik lees. Het overlijden van Lady Di is omgeven door schaduwen en intriges. Ik ben benieuwd wat of ik lees waar is? Wat is er echt gebeurd? Is Lady Di vermoord of is er sprake van een stom ongeluk? (wat de Koninklijke familie wel heel goed uitkwam moet ik zelf eerlijk zeggen) Is dit het boek met antwoorden? Of weer iemand die er geld aan wil verdienen? Ik ga gauw verder, want zoals ik al zei, vanaf de eerste bladzijde heeft dit boek me gepakt. En iemand die 17 jaar onderzoek aan dit noodlottige ongeval besteed zal het toch niet alleen om het geld doen…

Tijdens het lezen leer je hoe zwaar Di het had op het Britse hof, de familiebanden waren erg zwaar.
Haar schoonvader haatte haar, haar schoonmoeder had wel sympathie voor haar, ook zij werd bedrogen door prins Phillip. En de relatie tussen prins Charles en Lady Di was op een gegeven moment echt niet meer te doen,
je voelt het minderwaardigheidsgevoel van Diana en je snapt bijna niet hoe ze zo lang van die Charles is blijven houden.

Want ze is echt gek op die man geweest, de onmacht en de bezorgdheid tegen over de toekomst van haar kinderen, zich zo weg cijferen, het is gewoon goed beschreven, het bevat details waarvan je denkt: hoe heb je deze informatie allemaal verzameld? Hoe weet je dit allemaal? Het is zo gedetailleerd beschreven tot de kleinste aan toe.

Het boek is heel fijn geschreven, er staan hele mooie verwijzingen in. Op een gegeven moment staat er bijvoorbeeld: ‘Het is voor Dodi pijnlijk om te zien hoe zo`n prachtige kaars steeds wordt verstikt door het regime van het Britse Koningshuis en een leeg huwelijk met Charles.’

Ik las dit en ik moest gelijk denken aan Elton John en zijn nummer op de begrafenis van Diana ‘Candle in the wind’. Zal misschien niet bewust zijn geweest maar dit is meerdere keren in het boek dat ik denk: jeetje wat mooi beschreven. Terwijl ik daar eigenlijk nooit zo van ben, maar op de één of andere manier ben ik erg onder de indruk van dit boek.

Naarmate ik verder kom in het boek beginnen er allerlei vragen omhoog te borrelen. Word ik hier gewoon voor het lapje gehouden? Ik denk af en toe het zal toch niet he, wat als gevolg heeft dat ik het boek gewoon niet weg kan leggen. Ik wil gewoon weten hoe het allemaal zit. En dan, dan sla je het boek dicht en denk je Wauw!!

Maar wat weet ik nu. Ik weet helemaal niks. Ik heb alleen nog maar meer vragen. Heb je ook zo je vragen over de dood van Lady Di, dan moet je dit boek echt lezen. Zelf denk ik dat ik nog maar eens een boek ga pakken over dit onderwerp, kijken of dat ook zo goed beschreven is.

Al met al geef ik geen eens een beoordeling in verschillende categorieën, dit boek heeft een verhaal, het heeft mooie details, er zit een mooi verloop in en ik kon het niet weg leggen dit boek zal zeker nog maanden door mijn hoofd blijven spelen, het heeft me gepakt en niet meer losgelaten. 5 STERREN voor Koninklijk Complot.’ Unquote.

De langverwachte scheiding - Hoofdstuk 21

De allerlaatste gezamenlijke reis van Charles en Diana is een rampzalige en slopende rondreis door Korea,
in november 1992. De situatie tussen de twee is inmiddels echt onhoudbaar geworden. Het is voor iedereen duidelijk dat het sprookjeshuwelijk voorbij is. De verslaggevers die zijn meegereisd, sturen foto’s naar de dagbladen van een verbitterde prins en een korzelige prinses, die elkaar niet meer kunnen uitstaan.
Ze zijn uiteengevallen in strijdende partijen.

Diana wil zo absoluut niet langer verder en laat de koningin weten dat ze een ‘scheiding van tafel en bed’ wil. Haar mededeling is vooral voor Charles een geweldige opluchting. Eindelijk kan hij zijn eigen leven gaan leiden.
De prinses beseft dat ze de kinderen zo snel mogelijk op de hoogte moet brengen en besluit de jongens nog voordat ze weer van het internaat naar huis komen, in te lichten. Ze wil niet dat ze het van iemand anders horen.

Op het niveau van de kinderen vertelt ze waarom een scheiding nodig is, zonder er omheen te draaien wat er speelt. Ook onderstreept ze, dat het op geen enkele manier hun schuld is. Ze wil ze niet dat William en Harry tussen Charles en hun moeder moeten kiezen. Zowel bij hun vader als bij haar krijgen haar zoons hun eigen plekje.

Vooral William heeft veel vragen. De prinses beantwoordt ze zo goed als ze kan en stelt haar kinderen zoveel mogelijk gerust. Toch wordt ze geplaagd door zorgen over hoe de jongens met de situatie zullen omgaan en hoe ze de scheiding gaan verwerken. Ze schakelt professionele hulp in, om te voorkomen dat haar twee kinderen psychisch beschadigd zullen raken.

De commotie rond haar boek lijkt langs hen heen te zijn gegaan, maar Diana wil er zeker van zijn dat William en Harry de situatie werkelijk begrijpen. Ook met het oog op de toekomst.

Wordt vervolgd...

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40