Van manuscript naar boek (23) - Klein beginnen

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Die boodschap heb ik van huis uit meegekregen.

Dus ben ik blij als ik mag voorlezen uit eigen werk op het open podium in de bibliotheek van Meppel.

 

Tijdens de Boekenweek nog wel, op zondagmiddag 8 maart jl. Dat is niet niks, toch? Dat doen grote schrijvers namelijk ook, voorlezen uit eigen werk.

Beroemd worden begint soms op kleine schaal, je kunt niet genoeg oefenen. Zo’n dertig toehoorders luisteren gebiologeerd en ik krijg na elk van mijn drie voorgelezen blogs een bewonderend applaus. Ik blij, zij blij, organiserende Evelien ook blij.

Klein beginnen - Hoofdstuk 23

Daarna vraagt Evelien mij, ten overstaan van het voltallige publiek, wanneer mijn roman uitkomt. ‘Aan het eind van het jaar. Hoop ik.’ Ik hoor het mezelf zeggen, schrik er een beetje van. Dit schept verwachtingen. En of ik die kan waarmaken?

‘Nee', zegt Lex twee dagen later. ‘Dat gaat je niet lukken. Bovendien bepaal jij niet wanneer je boek uitkomt, maar de uitgever'. O ja, even vergeten.

‘Arthur Japin heeft net (begin maart dus) bij zijn uitgever de handtekening gezet voor zijn boek dat eind september uitkomt'. Ik heb nog niet eens een uitgever.

Hoop

Maar ik heb al wel een (goede) synopsis (een samenvatting, inclusief beschrijving van de personages en hun ontwikkeling). Gemaakt in samenspraak met Lili de Ridder, schrijfcoach bij de schrijfweek op Terschelling.

Ik heb ook al een presentatie gemaakt over mijzelf. En met pijn en heel veel moeite heb ik uiteindelijk de twintig beste of representatieve pagina’s uitgezocht. Hoop ik. Dat was nog een hele klus.

De pagina’s die ik graag zou willen laten zien, staan her en der verspreid. Maar een uitgever wil natuurlijk opeenvolgende pagina’s om een goed beeld te krijgen van mijn schrijfkunsten. Die uitgever ga ik nu zoeken,
in de hoop dat hij meteen brood in mij ziet.

Heel veel geluk

‘Het is (bijna) onmogelijk om dat nog voor het najaar van 2015 voor elkaar te krijgen', zegt Lex (een maand geleden). ‘Tenzij er ergens iets uitvalt en je daarvoor in de plaats kunt komen. Maar dan moet je wel heel veel geluk hebben'.

Daar ga ik dan maar voor, heel veel geluk. Want je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Of hoeveel kleins je moet eren, voordat je het grote weerd bent. Ik ga ervoor!

Gerelateerde artikelen

FemNa40