Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez overleden

Gabriel García Márquez (1927-2014), schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, grootmeester van het magisch-realisme.

De boeken van Márquez behoren zonder twijfel tot de belangrijkste literaire werken uit de 20ste eeuw en misschien wel aller tijden.

Hij is op 17 april jl. op 87-jarige leeftijd overleden en deze dag is een rouwdag voor velen over de hele wereld geworden. 

 

Biografie

Gabriel García Márquez (Colombia) leerde rond 1950 het schrijversvak in de journalistiek. Zijn stukken kenmerken zich door een haarscherp gevoel voor het onalledaagse in het dagelijks leven, een grote stilistische precisie en een superieure mengeling van ironie en melancholie.

Daarmee dienden zijn stukken voor de krant ook een hoger doel: de grote familieroman, die toen al door zijn hoofd spookte. Tot zijn 8ste had hij bij zijn bijgelovige grootmoeder en zijn nuchtere grootvader gewoond, een oud-militair die veel te vertellen had. Márquez wilde literatuur maken van hun verhalen en zocht jarenlang naar een vorm.

Het duurde tot halverwege de jaren zestig voordat Márquez, die toen in Mexico woonde, op weg naar Acapulco het ontbrekende stukje van de puzzel vond. Daarna was er geen houden meer aan. In nog geen anderhalf jaar tijd zette hij Honderd jaar eenzaamheid op papier, de geschiedenis van het dorp Macondo en de familie Buendía, die uitpuilt van de fantastische gebeurtenissen, maar tegelijkertijd diep is geworteld in het leven van de schrijver en in de geschiedenis van Colombia.

Geboren: 6 maart 1927, Aracataca, Colombia
Overleden: 17 april 2014, Mexico-Stad, Mexico
Echtgenote: Mercedes Barcha (geh. 1958)
Ouders: Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez
Prijzen: Nobelprijs voor de Literatuur, Premio Rómulo Gallegos
Boeken: De kolonel krijgt nooit post, Honderd jaar eenzaamheid, Liefde in tijden van cholera, Het kwade uur, e.a.

Gerelateerde artikelen

FemNa40