Boek: Haar naam was Sarah

De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waarvandaan duizenden joden worden gedeporteerd.

 

Auteur
Tatiana De Rosnay

Genre
Literatuur

Omschrijving

In de nacht van 16 juli 1942 wordt de 10-jarige Sarah met haar ouders opgepakt en naar het Velodrome d'Hiver in Parijs gebracht. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak en belooft hem later te bevrijden. Sarah wordt weggevoerd en ziet hem nooit meer terug. Zestig jaar later moet een Amerikaanse journaliste in Parijs een artikel schrijven over die gebeurtenis. Zij zoekt in archieven naar de ware toedracht en ontdekt een geheim van haar schoonfamilie. Ondanks het advies zich daar niet mee te bemoeien, probeert de journaliste het spoor van Sarah te volgen. De twee verhaallijnen worden beurtelings beschreven en vooral de ervaringen van Sarah geven de lezer een onthutsend beeld van de wreedheden rondom de deportatie. Een prachtig verteld en vertaald, aangrijpend verhaal met een dramatische ontknoping. Onlangs verfilmd met Kristin Scott Thomas. Paperback, filmfoto's op en aan de binnenzijde van het omslag, kleine druk

Recencie

Ook al is dit boek wat ouder, het toch de moeite waard om het nog eens onder de aandacht te brengen. Het is zo prachtig geschreven en de diverse personages zijn te overzien en helder. Ook de verhaallijn blijft het hele boek goed te volgen. Alles wordt zo puur en vol gevoel omschreven, dat het soms net is alsof het in jouw eigen leven gebeurt.

Hartverscheurend wat het kleine meisje Sarah heeft moeten meemaken tijdens een Franse razzia in Parijs. Er bestaat nog steeds veel onwetendheid over het deporteren van joden in met name Frankrijk in de 2e Wereldoorlog.

Hier wordt niet alleen een stukje geschiedenis geschreven, het boek blijft tot aan het einde spannend. Als je de film hebt gemist, dan is het boek een absolute aanrader.

Gerelateerde artikelen

FemNa40