Aanpak van financiën

Zoals ik in het vorige blogbericht zei, heb ik mijn financiën aangepakt. Dat schrijf ik nou wel zo eenvoudig, maar dat had nog behoorlijk wat voeten in aarde. Financiën kun je van verschillende kanten bekijken.

 

Omschrijving

Er zijn uitgaven en inkomsten. En er is de verhouding daartussen. Ik kan je wel zeggen dat ik na enige observatie tot de niet opzienbarende conclusie kwam dat bij mij die verhouding helemaal zoek was. Door mijn aankopen bij te houden moest ik wel onder ogen zien dat ik er luxe neigingen op na hield en ook nog eens op een schaal die ik me eigenlijk niet kon veroorloven. Enige beperking als het om lekker eten ging kende ik niet. Mooie boeken en muziek kon ik met moeite laten liggen. Geheel uit het niets werd ik een winkel binnengetrokken en gaf ik relatief grote bedragen uit aan mooie dingen die ik niet echt nodig had.

Uitgave patroon

Op zich hoeft dat helemaal niet erg te zijn. Vooral niet als aan de inkomenskant voldoende aanwezig is om wat geld uit te geven. Dat was bij mij eigenlijk niet het geval. In die tijd had ik een kantoorbaan met een gemiddeld inkomen: niet goed niet slecht. Waarschijnlijk omdat ik dit hele proces aangegaan ben, kwam ik ook tot het inzicht dat ik niet adequaat betaald werd voor het werk dat ik deed.

Andere baan

Niets aan de hand, gewoon solliciteren en een andere baan vinden. Dat was zeven jaar geleden ook niet zo’n punt. Toen bracht me dat uiteindelijk een substantiële salarisverhoging en een leuke baan. Hoewel, weer niet de baan van mijn leven.

Beslissing

Maar voor het zover was heb ik het doorlopende krediet, dat ik jaren daarvoor had afgesloten en nog steeds niet had afgelost, aangepakt. Omdat ik elke keer weer in nood moeiteloos geld kon opnemen nadat ik een paar maanden had afgelost, gaf ik mezelf de gelegenheid onverantwoord uit te blijven geven en hoefde ik het niet onder ogen te zien. Met een persoonlijke lening zou dat ineens afgelopen moeten zijn. Een bijkomend voordeel was dat ik minder rente ging betalen.

Bovendien had ik het onder ogen gezien. Ik was zo. Ik deed zo. Ik deed het helemaal zelf. Dat was eigenlijk het goede nieuws. Ik kon het dus ook zelf anders doen. Wees gerust. Nu volgt er echt geen schitterend relaas van mijn succes, hoewel het uiteindelijk helemaal goed komt. Het kostte en kost me nog steeds moeite minder royaal en impulsief te zijn.

Invloed uitgaven

Een van de manieren om gefocust te blijven op deze kant van mijn karakter bereik ik door me bij aankopen het volgende af te vragen: ‘Welke invloed heeft deze uitgave op de rest van mijn leven?’ Deze gedachte lijkt wellicht overdreven als je de dagelijkse boodschappen doet, maar je hebt geen idee hoe vaak ik met deze vraag van impulsieve, onnodige en onverantwoorde uitgaven heb afgezien. In plaats van spullen en dingen, vier ik de overwinning op mijzelf. En als ik dan toch besluit de aankoop te doen, waardeer ik het des te meer omdat die invloed op mijn leven mag hebben.

Geschreven door Trude Brans

FemNa40