Schulden

Het moet zo´n acht jaar geleden zijn, dat ik een bijlage van het Financieel Dagblad doorbladerde waarin een artikel met de sprekende titel Rust in geldzaken stond.

 

Mijn aandacht was meteen getrokken. Als dit niet een wens van zo’n beetje iedereen is, meende ik, dan toch in ieder geval die van mij.

Schulden

Na een mislukte relatie, onfortuinlijke scheiding en een aantal verhuizingen had ik een enorme schuld opgebouwd. Omdat ik een doorlopend krediet had afgesloten, kon ik geld blijven opnemen als ik krap bij kas was met als gevolg dat de last van die lening niet minder werd.
Voor mijn scheiding had ik nooit schulden. Mijn financiën waren altijd helder geweest. Deze situatie hield me uit mijn slaap en gaf me doorlopend een onrustig en angstig gevoel. De woorden Rust in geldzaken prikkelden me dan ook enorm. Uiteindelijk luidden ze zelfs een keerpunt in mijn leven in.


Nog steeds kan ik de hoop en opwinding voelen die ik ervoer tijdens het lezen van dat artikel. Ik realiseerde me dat mijn negatieve gevoelens over geld zo gewoon voor me waren geworden, dat ik me verbaasde zelf niet te hebben gedacht aan een mogelijk samengaan van rust en geld. Blijkbaar heb ik lange tijd genoegen genomen met dit ongeluk, want anders kan ik het achteraf gezien niet noemen.

Geld in mijn leven

Maar daar was verandering in gekomen. Niet langer wilde ik genoegen nemen met een ongelukkig financieel leven. Dat kon ook niet meer nadat ik besefte wat er aan de hand was. Meteen ben ik me gaan verdiepen in de betekenis van geld in mijn leven. Wat is geld meer dan een hoeveelheid papier en muntjes in mijn portemonnee of cijfers op mijn bankoverzicht? Hoe bepalend zijn mijn gedachten over geld voor de kwaliteit van mijn leven? Wat voel ik als het om geld gaat en zou dat ook anders kunnen?

Kennis en inzicht delen

Terwijl ik hiermee bezig was, ontdekte ik hoeveel mensen met hetzelfde te kampen hebben. De afgelopen jaren had ik zoveel materiaal verzameld, workshops gevolgd, boeken gelezen, mijn eigen financiën en hoe ik daarmee omging geanalyseerd en mijn schulden onder controle gekregen, dat ik besloot deze kennis en inzichten met anderen te delen. Want, als ik het kan met mijn neiging tot uitstellen, dan kunnen anderen het ook. Nu, een aantal jaren en banen verder, ben ik bijna zover.

Aan mijn eigen website, netwerk en logo wordt op dit moment nog hard gewerkt. In de tussentijd is FemNa40 een fantastisch communicatieplatform, niet alleen voor mijn ideeën en inzichten over geld maar voor alle dingen die het leven waard maken geleefd te worden.

Geschreven door Trude Brans

FemNa40