Financieel bewust

In mijn eerste blog wil ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het vooroordeel 'vrouwen hebben geen verstand van geld' blijkt helaas waar te zijn.

 

Financiële bewustzijn

Uit recent onderzoek van de Delta Lloyd Foundation blijkt dat het nogal droevig gesteld is met het financiële bewustzijn van vrouwen. Zowel vrouwen die economisch zelfstandig zijn als financieel afhankelijke vrouwen houden zich in de meeste gevallen niet zelf met hun financiën bezig maar laten dit aan hun partner over of als ze die niet hebben aan een vriend, adviseur of familielid. Dit is erg jammer want als je geen zicht hebt op je financiën is het ook moeilijker om met financiële tegenslagen om te gaan. Dat geldt natuurlijk vooral voor vrouwen die niet in staat zijn zelfstandig in hun levensonderhoud te voorzien en dat zijn er in Nederland zo’n 3 miljoen!

Gevolgen

Ik zie de gevolgen maar al te vaak in mijn eigen praktijk waar ik onder andere vrouwen in echtscheidingssituaties financieel adviseer. Het gegeven dat een derde van de huwelijken in echtscheiding eindigt blijkt voor de meeste vrouwen geen invloed te hebben op hun keuze om parttime of zelfs helemaal te stoppen met werken als er kinderen komen. Maar ook als de kinderen groot zijn en ze hun carrière kunnen oppakken doen ze dat nauwelijks. Partneralimentatie is vaak onvoldoende en eindigt na een aantal jaren. Daarna moet je toch echt voor je zelf kunnen zorgen. Vrouwen zouden dit beter moeten beseffen.

Bespreekbaar maken

Maak financiën binnen je relatie bespreekbaar want het is heel belangrijk om zelf van alles op de hoogte te zijn, zodat je weet wat de financiële gevolgen zijn voor jou en je gezin van echtscheiding maar ook van overlijden van jezelf of je partner, dan kun je tijdig maatregelen treffen.

Geschreven door Pascalle Schyns

FemNa40