Beperk je zoutinname

FemNa40 werd uitgenodigd bij de Nierstichting om een demonstratie bij te wonen op de Libelle Zomerweek in Almere.

Zoals iedereen weet moeten we minder zout gaan eten, daar ontkomen we niet aan.

Zout werd er gezegd, is een drug, je wilt altijd meer en DAT kan ik uit ervaring zeggen.

 

Het was een confronterende uitspraak en heb er nooit bij stilgestaan. Bijna alle Nederlanders (85%) eten meer zout dan maximaal (6 gram) aanbevolen wordt. De overschrijding verhoogt de nierschade en de bloeddruk.
Nog zo’n confronterende uitspraak was dat 500.000 mensen nierschade hebben zonder dat ze het weten.
En hierdoor worden er onnodige risico’s gelopen.

Een 50-jarige persoon met chronische nierschade leeft gemiddeld 12 jaar korter dan een gezonde leeftijdsgenoot. De Nierstichting zet in op preventie en wil het zoutgebruik terugdringen.

Heerlijke alternatieven

Tijdens de demonstratie die werd gegeven door 'De Kok Met Vleugels' vertelde hij over heerlijke alternatieven om zoutrijke Italiaanse producten te gebruiken, zoals olijven, pastasauzen, salami en pizza. Zo’n 80% van het zout dat Nederlanders eten zit in de kant-en-klaar producten. De Nierstichting legt uit hoe je het verborgen zout kunt herkennen. Geeft zoutarme alternatieven én lekkere recepten voor Itailliaanse basisrecepten, zoals béchamelsaus en pizza.

Receptenboekje

Het digitale receptenboekje kun je aanvragen via nierstichting.nl
Nog een mooie link is nierstichting.nl/gripopzout

Tips

Een tip van de Nierstichting is Kees… een lekkere variant op kaas. Kees vervangt de verzadigde melkvetten door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. De unieke samenstelling zorgt ervoor dat Kees 60% minder verzadigd vet bevat en 30% minder zout en dat is goed voor de bloeddruk. Kees is heerlijk op de boterham en in warme gerechten.

Simply Spices heeft 6 heerlijke kruidenmixen, vrij van toegevoegd zout. Met deze kruidenmixen maak je je gerechten op smaak, zonder dat daar zout aan te pas komt.

FemNa40 mag het 'Pas op voor verborgen zout – kruidenpakket' verloten namens de Nierstichting met informatie, een kruidenwijzer en heerlijke Simply Spices kruidenmixen vrij van toegevoegd zout.
Stuur een e-mail met je adresgegevens naar: info@femna40.nl. De winnaar wordt op Facebook vermeld.

FemNa40