Biologisch kunnen eten

Als je voor biologisch voedsel gaat, kies je voor het milieu en voor hoe er met onze dieren wordt omgegaan en dat is een prachtige en veel gezondere levenswijze.

Alleen moet je een flinke portemonnaie hebben jammer genoeg. Eigenlijk zou iedereen dit moeten kunnen kopen. Waarom biologische voedsel duurder moet zijn, begrijp ik niet zo, er vallen toch heel veel verwerkingsprocessen uit.

Biologisch voedsel is gemiddeld 40% duurder dan de andere producten.

 

Prijsbewust zijn

Bij de supermarkt ben je het voordeligst uit, de prijzen zijn een kwart lager dan in de gespecialiseerde natuurvoedingswinkels. Je moet wel prijsbewust zijn, want niet alle artikelen zijn in de supermarkt goedkoper. Neem bijvoorbeeld melk, het verschil tussen gewone melk en biologische melk is miniem. 

Ondanks de prijsverschillen wordt biologisch eten steeds populairder, we worden bewuster met wat we willen eten en de versproducten zijn onbespoten. De meningen zijn verdeeld over de smaak, is het nu lekkerder of niet. Maar dat is met alles, smaken verschillen nu eenmaal en het is ook maar net wat je gewend bent.

Meer keus

In ieder geval heb je wel veel meer keus in een natuurwinkel (een paar duizend artikelen) en bij de gewone supermarkt (een paar honderd artikelen). Je treft in de natuurwinkels bijzondere groenten aan zoals romanesco (groene torentjes bloemkool, ook wel de broccoli van Rome genoemd) en pastinaak.

Maakt het echt verschil?

Bij biologische producten worden geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Van voedseladditieven
(E-nummers), zoals conserveermiddelen en kleurstoffen, zijn alleen de meest noodzakelijke toegestaan.
Daardoor bevatten biologische producten minder ingrediënten.

De voedingswaarde scheelt niet veel van elkaar. Uit sommige studies blijkt dat biologische groenten meer gezonde stoffen als polyfenolen bevatten. Maar de onderzoeken zeggen niet altijd hetzelfde, voor je gezondheid kun je sowieso beter veel groenten en fruit eten.

In de samenstelling van eieren zit niet echt verschil tussen biologische en gewoon. Het ligt voornamelijk aan de kip en wat deze te eten krijgt en in welke omstandigheden deze zich bevindt. Er is wel gebleken dat bio-eitjes meer en meer verkocht worden.

Goedkoopste supermarkt

Uit onderzoek is gebleken dat de Jumbo het goedkoopste is met biologische producten. 

Heb jij na het lezen van dit artikel nog een goede tip? Laat die dan hieronder in de comments achter. Iedereen heeft zijn ervaring en met z’n allen weten we meer.

FemNa40