Dieetgebonden en uit eten gaan

Je bent allergisch voor een bepaalde stof en kunt dus niet alles eten wat je maar wilt. Ben je thuis dan kun je op je gemak alle ingrediënten die op de verpakkingen van je aankopen staan,
rustig bekijken.

Maar je wilt ook wel eens uit eten en dan weet je niet met welke producten de kok van een restaurant werkt. Dat maakt alles best wel lastig, want op het menu staat niet vermeld wat er allemaal inzit.

 

Naast dit probleem zijn er ook maar weinig restaurants die uberhaupt rekening houden met mensen die een dieet moeten volgen. Gelukkig zijn er de laatste tijd meer en meer restaurants die hier wel rekening mee houden.

Je moet natuurlijk wel vooraf aangeven welk dieet je volgt. Wat vind jij? Moeten restaurants rekening houden met specifieke dieetwensen of gaat dat te ver?

Aantal diëten

De diëten waar men zich vaak aan moet houden zijn:

  • Suikervrij: dit spreekt voor zich.
  • Glutenvrij: gluten zitten in producten die van granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
  • Koemelkvrij: vermijd producten als melk, melkpoeder, (magere of droge) melkbestanddelen, margarine (geen plantaardig), roomboter, boterconcentraat, boterolie, melkvet, lactose, melksuiker (bevatten vaak sporen koemelkeiwit, tenzij het extra geraffineerd is).
  • Koolhydraatarm: geen brood, pasta, aardappelen en rijst.
     

Niet getreurd

Ondanks alles wat je dan niet mag eten met betrekking tot jouw dieet, er blijft genoeg over wat je wel mag eten!

Op dinnersite.nl staat de lijst van bovengenoemde diëten en andere dieetvormen en een zoekfunctie die weergeeft welk restaurant hier rekening mee houdt.

Succes en alvast smakelijk eten!

FemNa40