Lekker gezond, donkerbruin brood (2)

Voor de oplettende lezer: Is dit nu hetzelfde verhaal als de vorige keer? Nee hoor, dit wordt een aanvulling en zelfs een verduidelijking!

Want dat brood, dat weet wat! De vorige keer vertelde ik, dat het donkerste brood niet per definitie het gezondste brood is.

Er wordt soms suiker gebruikt om het brood donkerder en dus gezonder te laten lijken. Maar dit is dan geen gewoon geraffineerd suiker, het is geroosterd mout.

 

Mout is een ontkiemd en daarna gedroogd graan. Er zit een hoog gehalte maltose (suiker) in als gevolg van het kiemen. Wanneer je mout roostert krijg je een donkerdere kleur en zo word brood bruiner gemaakt.

Dikmaker

Is brood dan een dikmaker? Nee, er is zelfs wetenschappelijk aangetoond, dat mensen die meer brood eten slanker zijn dan mensen die minder brood eten! En als ik zeg wetenschappelijk, dan bedoel ik dat er echt gedegen onderzoek naar is gedaan.

Koolhydraten

Maar ik eet altijd koolhydraatarm brood, daar word je slank van', hoorde ik laatst iemand verkondigen. Maar is dit zo?
In koolhydraatarm brood, zitten inderdaad minder koolhydraten, maar hier hebben ze dus wel een aanvulling gedaan met suikers en vetten. De voedingswaarde van koolhydraatarm en volkorenbrood is bijna gelijk. Word je hier dan slank van...... nee!

De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 3 tot 5 sneetjes brood per dag, de aanbeveling is 6 tot 7! Hoeveel brood eet jij?

Tot slot een inkoppertje: het is niet het brood waar je zwaar van wordt, het is wat je erop doet!

Gerelateerde artikelen

Levenslang!

Door:

Dit is een mooi begin van een kennismaking. Wanneer iemand bij mij in de praktijk komt, is die niet met een korte termijn planning klaar. De adviezen die ik geef, zijn lange termijn visie. Levenslang dus!

Lees verder

FemNa40