Darmbacteriën hebben chronisch honger

De feestmaand is weer aangebroken, dus velen gaan zich te buiten aan lekkernijen.

Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik en dat komt niet alleen door de decembermaand.

Het blijkt volgens recent onderzoek dat onze darmbacteriën chronisch honger hebben en hun gastheer aanzetten tot eten.

Hoe komt dat en wat kunnen we dan het beste eten?

 

We dachten altijd dat voornamelijk het hormoon ghreline ervoor zorgt dat we trek krijgen. De maagwand produceert dit hormoon, wat onder andere te merken is aan het knorren van de maag.

Bij een persoon met normaal gewicht is de ghreline in de ochtend het hoogst en in de avond het laagst.
Bij mensen met overgewicht is dit natuurlijke verloop niet terug te vinden, wat een mogelijke verklaring is voor het overeten. Niet alleen een verstoring van dit hormoon blijkt overeten in de hand te werken…

Wanneer er voldoende nutriënten in de darm komen, produceren bepaalde darmbacteriën het peptide YY,
dat zorgt voor een verzadigd gevoel. Wanneer je dus veel voedsel eet zonder nutritionele waarde, blijven de darmbacteriën honger houden en produceren ze geen verzadigingshormonen.

Dit effect zal dus het sterkst zijn bij bewerkte voeding en junkfood. Dit eten verzadigt niet, waardoor je door blijft eten. We krijgen te veel vulling binnen en te weinig voeding.

Qua calorieën krijgt vrijwel elke Nederlander meer dan genoeg binnen, maar wat nutriënten betreft, is het slecht gesteld. Zo is eigenlijk de meerderheid van Nederland chronisch ondervoed.

Darmbacteriën worden blij van vezels. Deze zitten met name in groenten en fruit. Deze week nog was in het nieuws dat met name groenten krachtig tegen kanker werken en fruit niet.

Een mogelijke verklaring is dat vruchtensuiker de kanker deels voedt. Groenten zijn rijk aan vezels en micronutriënten, terwijl ze zeer arm zijn aan suikers; de ideale mix.

In de darmen leven maar liefst 100 biljoen bacteriën, terwijl wij mensen maar uit 10 biljoen cellen bestaan.
We bestaan dus meer uit bacteriën dan uit menselijke cellen.

Bij moeilijke beslissingen wordt vaak geadviseerd om naar je onderbuikgevoel te luisteren, dit heeft het namelijk nooit fout! Deze zogenaamde gut-feeling zou dus wel eens een communicatie kunnen inhouden met de biljoenen bacteriën.

Nu is het bekend dat darmbacteriën zich vermeerderen en verminderen al naar gelang de voeding, net zoals in het verhaal van de Cherokee-indiaan:

Op een avond vertelde een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt. Hij zei: 'Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ binnen ieder van ons. De ene heet Kwaad. Het is woede, afgunst, jaloezie, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugen, valse trots, superioriteit en ego. De andere heet Goed. Het is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, trouw, medeleven, grootmoedigheid, waarheid, compassie en geloof'.
De kleinzoon dacht er even over na en vroeg toen aan zijn grootvader: 'Welke wolf wint er dan'?
De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: 'Diegene die jij voedt'.

Wanneer je slechte, afbrekende voeding tot je neemt zoals alcohol dan kunnen bepaalde bacteriën in de darmen toenemen. Als deze bacteriën vervolgens weer stoffen kunnen uitscheiden die de gastheer dicteren te gaan drinken, dan zit verslaving aan alcohol mogelijk dus niet alleen tussen de oren, maar ook in de darmen.

Hetzelfde geldt voor junkfood. Het nadeel van het voeden van deze bacteriën is dat de drang naar slechte voeding steeds groter wordt en dat de ongunstige bacteriën in aantal toenemen. Ongunstige bacteriën produceren vaak stoffen die ons lichaam belasten en de darmwand beschadigen.

Wanneer we meer gezond voedsel eten dan groeit het aantal gunstige bacteriën. Gunstige bacteriën produceren stoffen zoals vetzuren en vitaminen die ons lichaam een oppepper geven en de darmwand helen.

Vezels

Als je weet dat onze darmbewoners dol zijn op vezels, dan is het ook duidelijk dat we niet alles stuk moeten koken. Ik raad aan om groenten kort te stomen en/of daarna te wokken. Bij stomen verlies je geen vitaminen in het kookvocht en bij wokken blijven de vezels nog grotendeels heel.

Gezondste groenten

Een recent onderzoek heeft vastgesteld dat waterkers, Chinese kool, snijbiet, bieten, spinazie, witlof, sla en peterselie de gezondste groenten zijn. Dit hebben ze bepaald door te kijken naar de dichtheid van nutriënten zoals vezels, vitaminen en mineralen. De hele lijst van de gezondste groenten vind je hier.

Eiwitshakes

Als we minder vulling eten en meer echte voeding dan voeden we de hongerige goede darmbacteriën en produceren ze hormonen die verzadigen. Dus de zogenaamde afslank eiwitshakes en cola light bevatten geen nutriënten en maken darmbacteriën hongerig met alle gevolgen van dien.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

Je darmen helen

Door:

De darmflora kan bepalen of een alcoholist een alcohollever krijgt of niet. Veel mensen staan er niet bij stil, maar ongemerkt passeren jaarlijks honderden kilo’s en liters voeding de darmwand.

Lees verder

FemNa40