Je darmen helen

De darmflora kan bepalen of een alcoholist een alcohollever krijgt of niet. Veel mensen staan er niet bij stil, maar ongemerkt passeren jaarlijks honderden kilo’s en liters voeding de darmwand.

Op de darmwand leven nogal wat bacteriën, waarmee we een verbond hebben gesloten.
De bacteriën mogen in ons een plekje hebben om te wonen in ruil voor het produceren van goede vetten en vitamines en het buitenhouden van ziekteverwekkers.

 

Als je een gezonde darmflora hebt, krijg je al gauw dat slechte bacteriën zich niet kunnen hechten aan de darmwand. Als je darmflora uit balans is, kan het zo maar zijn dat slechte bacteriën zich gaan nestelen in de darmen en gifstoffen produceren die elders in het lichaam voor ontstekingen kunnen zorgen.

Disbalans in de darmflora

Alle voedingsstoffen die de darmen opnemen gaan eerst naar de lever, waarna deze verspreid worden naar alle delen van het lichaam. Zo kunnen schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt worden nog voordat deze daadwerkelijk schade kunnen aanrichten.

In onze tijd kunnen vooral suiker en antibiotica de darmflora uit balans brengen. Alcohol en brood zijn ook een soort suiker. Nu hoef je deze voedingsstoffen niet krampachtig te gaan mijden, maar het is wel goed om maat te houden. Ook het feit dat alles gepasteuriseerd is zorgt voor een disbalans in de darmflora.

In onze darmen leven meer dan 600 verschillende soorten bacteriën. De industrie heeft voor ons zogenaamd een oplossing, zoals de Yakult-achtige drankjes. Deze drankjes bestaan vaak uit een behoorlijke hoeveelheid suiker en dragen slechts enkele culturen in zich.

Rauwe melk, of beter kefir, draagt tientallen culturen in zich. Wie niet tegen melk kan zou ook eens waterkefir kunnen proberen. Ik maak nu zelf dagelijks waterkefir. Smaakt superlekker en je darmen gaan er enorm op vooruit. Ik heb mijn kefirculturen hier gekocht. Ook kun je er vinden hoe je het zelf kunt maken. Echt een aanrader!

Neem ook eens een kijkje op aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40