Ketogeen voedingspatroon stagneert dementie

Een keer per week vis eten zou het risico op dementie sterk verlagen. 

Dementie komt steeds vaker voor, inmiddels telt ons land ruim 260.000 dementen.

Is vis echt voldoende om je te beschermen tegen dementie of is daar meer voor nodig?

 

 

Mijn uitgever is recent met een boek gekomen over hoe je dementie en neurodegeneratieve aandoeningen zoals parkinson, ALS, MS en Alzheimer kunt voorkomen en zelfs doen keren.

Ik heb dit boek aangevraagd en bestudeerd. Volgens de schrijver, Dr. Bruce Fife, blijkt vis lang niet de hoofdrol te spelen als het om het krijgen van dementie gaat. Vaak gaat het om kweekvissen en die kunnen juist hersenziekten aanjagen. Maar wat werkt dan wel?

Suiker

Alzheimer wordt door steeds meer wetenschappers ook wel diabetes type 3 genoemd. Het blijkt ook dat veel mensen die diabetes type 2 hebben in een later stadium dement worden. Zowel dementie als diabetes kwamen vroeger voornamelijk bij ouderen voor.

Tegenwoordig zijn er ook veel kinderen met diabetes en volwassenen op middelbare leeftijd die dement zijn. De enorme hoeveelheid bewerkte voeding waar suiker aan toegevoegd is, speelt een grote rol in dit verhaal.

Vaak wordt de vetfractie uit voeding verwijderd om plaats te maken voor suiker. Volgens Dr. Fife zouden we weer terug moeten naar goede vetten zoals kokosolie, roomboter of duurzame palmolie.

Eieren eten mag eindelijk weer. De reden dat deze vetzuren zijn verketterd, is dat het ons cholesterolgehalte zou verhogen. Dr. Fife is juist fan van cholesterol.

Cholesterol

Ons lichaam maakt cholesterol voor 80% zelf aan, minder dan 20% komt uit voedsel. Het lichaam gebruikt deze stof om celwanden te verstevigen, de zenuwen van de hersenen te beschermen en ook om vitamine D aan te maken.

Mensen die cholesterolverlagers slikken, de zogenaamde statines, komen vaak in grote problemen.
Een veelvoorkomende bijwerking van dit medicijn is onder andere vergeetachtigheid. Cholesterol is niet alleen een beschermer voor het brein, maar helpt ook bij de signaaloverdracht tussen zenuwen.

Vroeger dacht men dat je met een beperkt aantal neuronen werd geboren en dat deze tijdens het ouder worden alleen maar afnamen. Inmiddels weten we dat ons brein steeds nieuwe hersencellen kan vormen. Hiervoor is cholesterol nodig.

Ironisch genoeg zorgt suiker voor een verhoging van onze cholesterolspiegel. Dus door vet in te wisselen voor suiker is al die jaren het tegenovergestelde bereikt.

Wat dan wel?

Dr. Fife is een voorstander van een ketogeen voedingspatroon. Dat betekent dat we leren om op vetten te draaien in plaats van op suiker. Veel mensen zitten in de suikerverbranding, met alle gevolgen van dien.

Vooral de korte en middellange verzadigde vetzuren vormen een prima alternatieve brandstof voor onze zenuwcellen. Deze vetzuren noemen we ook wel MCT-vetzuren.

Kokosolie is hier een mooi voorbeeld van. Dit balletje kwam in 2008 aan het rollen toen de arts Mary Newport bij haar eigen man alzheimer diagnosticeerde. Ze is toen overgegaan op een ketogeen voedingspatroon en heeft haar man weer voor jaren ‘teruggekregen’.

Toen haar man de suiker liet staan, maar gezonde MCT-vetzuren ging eten, ging hij per week vooruit. Dit is ook duidelijk te zien aan de Alzheimer klok test die hij tekende.


Beweging

Dr. Fife is erachter gekomen dat 2 tot 3 uur lichaamsbeweging per dag meer effect heeft dan de huidige medicatie. Het is onbegrijpelijk dat artsen dit niet in hun behandeling integreren. Ze blijven sterk leunen op medicijnen, waarmee de patiënt tekort wordt gedaan.

De meeste artsen zien dementie als een genetisch defect, terwijl het belang van goede voeding al bewezen werkt tegen mentale achteruitgang.

Mondhygiëne

Veel mensen weten niet dat het gebit vaak een verborgen bron is van ontstekingen en infecties. Het gebit is onderdeel van de totale circulatie en bevindt zich dichtbij de hersenen, waardoor het hele lichaam in de problemen kan komen.

Een goede hygiëne wordt door dr. Fife dan ook zeker aangeraden. Veel mensen met hersenproblemen hebben een slecht gebit. Regelmatig poetsen, flossen en minder suiker eten is beslist aan te raden.

Omdat iedereen eigenlijk dit nieuwste boek van mijn uitgever een keer gelezen zou moeten hebben, heb ik hem gevraagd of ik dit boek getiteld Stop Alzheimer nu! zonder verzendkosten op mag sturen naar de lezers van dit blog. Dat was geen probleem.

Het boek bevat maar liefst 500 pagina’s informatie over wat je beter wel en niet kunt doen om je hersenen gezond te houden. Omdat het boek zo dik is, past het niet door de brievenbus en zal het met de pakketpost meegaan.

Om dit boek te bestellen klik dan op de website of op de foto 

Vul de code StopAlzheimer in bij het afrekenen en de verzendkosten worden in mindering gebracht. Dit geldt ook in combinatie met andere artikelen in mijn webwinkel!

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40