Waar kruiden al niet goed voor zijn!

Al eeuwenlang worden overal ter wereld geneeskrachtige kruiden gebruikt. Uit recente onderzoeken blijkt dat de specerijen die we in ons keukenkastje hebben staan, niet alleen je voedsel verrijken, maar ook meewerken aan een goede gezondheid.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat specerijen helpen tegen ontstekingen, het immuunsysteem kunnen activeren, bacteriën en virussen kunnen doden en zelfs kankercellen zichzelf te vernietigen.

 

Het betreft een voorlopig onderzoek, maar bepaalde stoffen in specerijen helpen tegen veel ziekten, waaronder Alzheimer, kanker, depressiviteit en diabetes. Onderstaand volgt een overzicht van de potentiële geneesmiddelen die in je kruiden verstopt zitten.

Salie

Salie is onderzocht op de werking bij de ziekte van Alzheimer en met veelbelovend resultaat. In een onderzoek werd een vloeibaar extract van het kruid gedurende vier maanden gegeven aan patiënten met een milde tot matige vorm van Alzheimer. Aan het eind van het onderzoek scoorde de groep die het salie-extract had genomen beter in cognitieve (kennis, denkvermogen, het vermogen om dingen te leren) tests.

Kurkuma

Kurkuma is een Aziatische specerij die zijn gele kleur dankt aan het pigment curcumine. Dat laatste blijkt veelbelovend tegen een groot aantal ziekten, met name kanker. Uit onderzoek in een laboratorium
is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden. Verkennende onderzoeken bij mensen zijn veelbelovend.

Gember

Gember is bekend om zijn werking tegen misselijkheid en braken. Recent is er ook onderzoek gedaan naar de anti-kankerwerking van gember. In een laboratoriumonderzoek in Atlanta bleek een gemberwortelextract beduidend de celgroei tegen te gaan en celdood te veroorzaken bij verschillende soorten prostaatkankercellen. Gember heeft ook een scala aan ontstekingsremmende werkingen.

Oregano

Dit komt als nummer één uit de bus, zowel in gedroogde als in verse vorm, bleek uit onderzoek naar het anti-oxidatieve vermogen van negen veelgebruikte kruiden. Ook komt uit onderzoek naar voren dat oregano een werking heeft tegen schimmels en bacteriën.

Saffraan

Saffraan, de kostbaarste specerij ter wereld, wordt al duizenden jaren voor allerlei doeleinden gebruikt, als afrodisiacum (stimuleert de geslachtsdrift), maar ook als middel tegen verkoudheid en buikklachten. Uit onderzoek blijkt dat men het in de oudheid, toen ongeveer negentig kwalen met saffraan werden bestreden, het bij het rechte eind had. Verschillende dierproeven wijzen uit dat saffraanextract aantoonbaar de ontwikkeling van tumoren in de darmen, de huid en de zachte weefsels verhindert of vertraagt.

Peterselie

Dit verfrist niet alleen je adem, maar kan misschien ook borstkanker op afstand houden, volgens experimenten met dieren en reageerbuisonderzoeken (misschien ooit van toepassing op mensen). Het flavonoïde component apigenine verminderde het aantal nieuwe gevallen van borsttumoren bij ratten en remde de groei van menselijke borstkankercellen.

Komijn

Komijn bleek bij een recent onderzoek met ratten ‘anti-stress-, anti-oxidatieve en geheugenbevorderende activiteit’ te hebben. Hier geldt echter dat de resultaten niet van toepassing hoeven te zijn op mensen.

Lees meer over deze kruiden en over de bronnen waarin de onderzoeken naar de heilzame werking van deze kruiden werden gepubliceerd op http://www.medischdossier.org.

FemNa40