Leven met een voedselallergie

Sinds baby ben ik al een gevoelig type als het gaat om voedsel. Van vet eten, eieren en chocolade ging ik overgeven. Later kon ik zaken als koffie, uien en paprika slecht verdragen.

 

Naarmate ik ouder werd kreeg ik steeds meer last van mijn maag en darmen in de vorm van maagzuur, maagpijn, opgeblazen gevoel en pijn in mijn buik.
Mijn oma had dat ook dus dacht ik dat ik dat van haar ‘geerfd’ had en liep ermee door. Na het overlijden van mijn eerste echtgenoot kwam ik in burn-out terecht en ging mijn gezondheid achteruit waardoor mijn klachten verergerden. Ik sliep slecht, at slecht (weinig), vermagerde, had veel migraine en heel veel last van mijn maag en darmen.

Aanpak oorzaak

Uiteindelijk kon dat niet langer en besloot ik om er mee aan de slag te gaan. Ik wilde niet via het reguliere circuit werken aan mijn gezondheid. Dat richt zich voornamelijk opsymptoombestrijding en ik wilde liever de oorzaken aanpakken. Dat was best een lange weg omdat ik veel moest leren en uitzoeken wat voor mij goed voelde en werkte. Wat mij uiteindelijk weer in balans bracht waren: 2 tot 3x per week yoga, brood op basis van spelt (lichter verteerbaar), regelmatig een behandeling bij de osteopaath (in het begin iedere 4-6 weken), melatonine (je eigen slaaphormoon) om mij te helpen inslapen en extra vitamine, waaronder ijzer (ferro) omdat mijn darmen dat minder goed opnemen. Daardoor is mijn hb altijd aan de lage kant.

Overgang

Na vele jaren had ik dus het gevoel dat ik mijn gezondheid redelijk onder controle had. Ik zeg bewust HAD. Want dan komt de overgang om de hoek kijken en veranderde er weer veel in mijn lichaam. Ik kreeg weer last van allerlei vage kwalen en pijntje, ging slechter slapen, kreeg weer last van mijn maag en darmen. Ik snapte er niets van en ik had niet door dat het de overgang was..

Yorktest

Op een dag las ik een stukje over een uitgebreide voedsel overgevoeligheidstest die je (online) kunt laten doen, de yorktest. Dit werd niet vergoed door mijn ziektekostenverzekering en het was behoorlijk duur. Maar ik was het zo zat dat ik het bedrag van 300,00 er graag voor over had. Na een aantal weken kreeg ik de resultaten binnen en die waren best schokkend. Ik was overgevoelig voor eieren, gluten, tarwe en zuivel. Dit betekende dat ik geen brood, pasta, kaas, melk, yoghurt en alle andere zaken waren gluten, tarwe en eieren in verwerkt zitten (en dat is heel veel) meer mocht eten.

Sinds ik deze producten mijdt gaat het weer een stuk beter met mij.  En ik kwam erachter dat een aantal klachten die ik heb voortkomen uit de overgang zoals slecht slapen en pijnlijke gewrichten. Het slechte slapen is iets verbeterd en de pijn in mijn gewrichten is zo goed als weg.

Het gaat nu weer goed met mijn gezondheid en ik ben aardig in balans met dank aan (nog steeds) yoga, osteopathie, mijn dieet, extra vitamines en mineralen (multi vitamine, maca, chiazaad, extra vitamine D3, ijzer)

Ps. Overgevoelig voor gluten is niet hetzelfde als coeliaki. Coeliaki is een intolerantie voor gluten en betekent dat je echt geen gluten mag nemen omdat je daar direct heel erg ziek van kunt worden. Overgevoelig is minder ernstig.

FemNa40