Wat ligt er in jouw koelkast?

Verspilling. Jaarlijks wordt er 1.3 miljard ton aan voedsel weggegooid. Dit is dan weer ongeveer een derde van de totale voedselproductie.

Er zijn wel verschillen in arme landen, komt het door mislukte oogsten, bij de westerse landen om het feit dat we teveel kopen en vervolgens weggooien.

Oei, als je dan weet dat het steeds lastiger is om genoeg te voeding te produceren om alle monden te voeden...

 

THT

Wat kun je nu wel of niet eten, na het verlopen van een datum. THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Dus als deze datum over is, garandeert de producent niet dat de kwaliteit van het product nog helemaal top is.
Maar daar word je heus niet direct ziek van!

Wat wel, wat niet

Een blikje groenten, pasta of rijst kun je rustig eten na het verlopen van een datum. Maar er staat ook THT op bijvoorbeeld zuivelproducten en eieren, toch zijn deze kwetsbaarder, dus doe hier niet te lang over om ze op te maken. Om het even duidelijk te maken, als een pak melk 1 uur buiten de koelkast heeft gestaan, is hij 1 dag minder houdbaar!

Staat er op de verpakking 'na opening koel bewaren' dan kun je het normaal nog ongeveer 3 dagen eten. Zijn het zure producten zoals augurken en uitjes of zoete zoals jam, dan is het product nog ongeveer een maand houdbaar... maar weggooien als er schimmels op staan, lijkt mij logisch.

TGT

Tenminste te Gebruiken Tot, betekent dit. Het gaat hier om de uiterste gebruiksdatum. Dus staat er tot 10 mei, dan is het product erna niet meer betrouwbaar. Deze datum staat op vlees, vis, kip, voorgesneden groenten en kant-en-klaarmaaltijden e.d.

Zonde

Wat je wel kunt doen, is vlees, vis en kip bij thuiskomst zo snel mogelijk invriezen. Dan wordt de houdbaarheid een stuk verlengd. Heb je teveel groenten ingekocht, snijd ze klein, blancheer ze en vries ze ook in. Handig voor in de macaroni of nasi.

Zijn er kliekjes over, die prima voor een andere maaltijd kunnen dienen? Koel ze snel af in een bak met koud water, verpak de maaltijd in een goed afgesloten diepvriesdoos en zet in de vriezer. Kan gemiddeld 3 maanden, want weggooien is toch zonde?!

Gerelateerde artikelen

Eet goed, voel je goed!

Door:

Natuurlijk is het belangrijk dat je voeding uit de juiste voedingsstoffen bestaat. Maar wat vaak vergeten wordt is, dat op een goede manier eten ook belangrijk is, om je goed te voelen.

Lees verder

FemNa40