Suiker: gif of bron van energie?

Suiker wordt nog wel eens gif genoemd. Het is slecht voor je tanden en je wordt er dik van. Maar wat veel mensen vergeten, is dat ons lichaam continue energie vraagt.

 

Extra power

Op sommige momenten heeft het lichaam zelfs een extraatje nodig. Suiker zit in heel veel producten en geeft daardoor net even die extra 'power'.
Bewerkte suikers zorgen ervoor dat vetten makkelijker worden opgeslagen in het lichaam. Deskundigen raden daarom aan zo min mogelijk van deze slechte suikers te gebruiken. Ze bevatten veel calorieën, tasten je gebit aan en komen bovendien vaak voor in combinatie met veel vet. Overigens kunnen natuurlijke zoetmiddelen je tanden ook aantasten. Deze moet je dus ook met mate nemen.

Wit gif

Het zogenaamde 'witte gif' heeft daarnaast vitaminen en mineralen nodig om afgebroken te worden. Dit betekent dat het lichaam gezonde voedingsstoffen kwijt is om ongezonde stoffen te verteren. Het eten van veel slechte suikers kan dan ook leiden tot een verminderde weerstand. Als je regelmatig enorme trek in zoetigheid hebt, kan het zijn dat je last hebt van hypoglykemie. Dit is een aandoening waarbij je bloedsuikerspiegel ernstig verstoord is.

Charme van suiker

Suiker heeft echter ook zo zijn charme. Het is lekker en fervente zoetekauwen lijken er zelfs een kick van te krijgen. Natuurlijke suikers zijn niet slecht voor je. Deze zitten bijvoorbeeld in granen, fruit en zoete groentes. Ze zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Verder kun je je beter beperken tot ongeraffineerde suiker (ook wel bekend als oersuiker), diksappen, vruchtenconcentraten, melasse of honing als zoetmiddel. Het is de bewerkte variant van suiker waarmee je moet uitkijken. Bijna iedereen die zijn hand niet omdraait voor een pak koekjes of een reep chocolade weet welk groot probleem deze variant met zich meebrengt: kilo's.

Door: Redactie  Gezondheidsnet

FemNa40