Suikergehalte vruchtensappen wordt onderschat

De consument onderschat het suikergehalte in 'gezonde' vruchtensappen. Consumenten hebben geen idee hoeveel calorieën zogenaamde 'gezonde' drankjes bevatten.

 

Onderzoek

Velen overschatten het aantal calorieën in koolzuurhoudende dranken, terwijl de consument juist het suikergehalte in smoothies en vruchtensappen onderschat.Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Glasgow. Meer dan 2.000 mensen in Groot-Brittannië werd gevraagd in te schatten hoeveel suiker diverse drankjes bevatten.

De onderzoekers vroegen de deelnemers hun wekelijkse drinkgewoonten te beoordelen en in te schatten hoeveel theelepels suiker de drankjes bevatten. De deelnemers onderschatten de hoeveelheid suiker in drankjes als appelsap, sinaasappelsap, energiedrankjes en smoothies met twee tot vier theelepels. Bij granaatappelsap onderschatten ze het suikergehalte zelfs met achttien theelepels.

'Het is overduidelijk dat het consumeren van te veel gezoete dranken overgewicht en obesitas kan veroorzaken. Maar ook pure vruchtensappen en smoothies, die door de fabrikant worden aangeprijsd als 'gezonde keuze', bevatten ook heel veel suiker', vertelt Hoofdonderzoeker Professor Naveed Sattar aan BBC.

Schadelijk

'Wat je drinkt, kan net zo schadelijk zijn voor je lichaam als wat je eet.
Mensen die met hun gewicht worstelen, zouden als eerste stap meteen al deze zoete dranken moeten vervangen door water', aldus Sattar.

Het onderzoeksteam waarschuwt voor de overconsumptie van deze dranken. De consumptie hiervan is een belangrijke oorzaak voor aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Door: Martine Steenvoort

FemNa40