Mediterraans dieet goed voor onze botten

Het mediterrane dieet wordt met regelmaat in het zonnetje gezet.

Nieuw onderzoek laat zien dat dit zuidelijke voedingspatroon verrijkt met olijfolie de gezondheid van de botten beschermt.

 

Het mediterrane dieet bestaat uit veel fruit, groenten, onverzadigde vetten, vezels en zout.
De hoeveelheid verzadigde vetten is meestal beperkt. Samen met de olijfolie vergroot dit voedingspatroon de hoeveelheid osteocalcine* in het bloed. Na twee jaar 'dieet' kwam dit de gezondheid van de botten duidelijk ten goede.

'De consumptie van olijfolie werd in experimenten al eerder in verband gebracht met sterkere botten',
vertelt onderzoeker José Manuel Fernandez-Real van het Hospital Dr. Josep Trueta in de Spaanse stad Gerona.
'Het is voor het eerst dat we zien dat olijfolie bij mensen de botten beschermt'.
 

Onderzoek

Voor de studie bestuurde José Manuel Fernandez-Real 127 mannen tussen de 55 en 80 jaar oud. De mannen maakten onderdeel uit van de PREDIMED-studie: een langdurig onderzoek naar de effecten van het mediterrane dieet op de gezondheid van hart- en bloedvaten. De deelnemers hadden nog geen klachten,
maar liepen wel een verhoogd risico.

De mannen volgden gedurende twee jaar een vetarm dieet of een mediterraan dieet met olijfolie of noten. Tijdens de hele onderzoeksperiode werd het bloed van de deelnemers regelmatig onderzocht. Het mediterrane dieet met olijfolie verhoogde de hoeveelheid osteocalcine*, maar ook andere factoren die invloed hebben op de vorming van bot.

*Osteocalcine (officiële naam botmerker) bepaalt de soort en hoeveelheid botmerker in bloed of urine. Het bot bestaat uit een vlechtwerk van allerlei soorten eiwitten, die bij sommige botziekten niet goed worden aangemaakt en bij andere ziekten versneld worden afgebroken.

Bron: Gezondheidsnet

Gerelateerde artikelen

FemNa40