Vegetarisch worden

Is het wel eens in je opgekomen om vegetariër te worden omdat je genoeg hebt van al dat vlees en eigenlijk wat gezonder wilt leven?

Hoe ga je dat dan aanpakken?

 

Je kunt natuurlijk vis en vlees helemaal vaarwel zeggen of flink hiermee gaan minderen. Je wordt dan een flexitariër genoemd. Laat je ook melk, kaas en eieren staan, dan behoor je tot de veganisten.

Iedereen heeft zo zijn/haar reden, maar bekend is dat maar liefst 4,5% van de Nederlandse bevolking vegetariër is.

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten, ook wel vleesvervangers genoemd, zijn bijvoorbeeld: Soja, Tofu, Tempeh, Seitan of Quorn.

Hier worden verschillende producten van gemaakt, waar je heerlijk mee kunt variëren en experimenteren door ze op meerdere manieren te verwerken in je dagelijks portie eten.

Oorsprong vleesvervangers

Tofu en Tempeh worden van soja en respectievelijk sojabonen gemaakt en zijn afkomstig uit Indonesië. Seitan is een product op basis van tarwe-eiwit en afkomstig uit Japan.

Wist je dat Valess, wat vaak in de winkels verkocht wordt, geen plantaardig product is maar gemaakt wordt van magere zuivel?

De Indiase keuken

Ben je na enige tijd bekend met deze producten dan kun je natuurlijk beginnen met noten, zaden, peulvruchten, kazen en paddenstoelen aan je maaltijden toe te voegen.

De Indiase keuken is grotendeels vegetarisch en heeft heerlijke recepten met deze ingrediënten.

Broodbeleg

Vegetarisch broodbeleg vind je ook steeds meer in de schappen van de grote supermarkten naast de vele kant-en-klaar producten.

Let wel op dat er geen gelatine in zit. Gelatine is namelijk een bindmiddel dat gemaakt is van runderbotten.

Vitaminen

Wil je dus echt overstappen naar vegetarische maaltijden let dan wel op dat je dagelijks voldoende vitaminen binnenkrijgt en voldoende inname van met name ijzer, vitamine B12 en eiwit.

IJzer zit in volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en noten. In gedroogde vruchten,
zoals abrikozen, zit ook veel ijzer.

Eiwitten zitten in noten, peulvruchten, granen, groenten en zuivelproducten, zoals kaas en eieren.

Vitamine B12 krijg je binnen door zuivel te eten. Veganisten moeten echter wel supplementen innemen voor voldoende vitamine B12.

Creatief koken

Laat je echter niet weerhouden om vegetarisch te worden of vegetarisch te gaan eten en wees creatief in de keuken.

Met smaakmakers als knoflook, kruiden en sojasaus kom je een heel eind, naast de fantastische kookboeken die voorradig zijn.

Maak jezelf ook niet gek door van de ene op de andere dag te willen veranderen. Begin te experimenteren en wie weet bevalt het je zo goed dat je voor altijd stopt met vlees en vis.

Gerelateerde artikelen

FemNa40