Oma’s tips! (B)

Je hebt tegenwoordig overal wel schoonmaakmiddeltjes voor, maar vaak zitten daar een hoop chemische stoffen in.

Moeten we dat wel gebruiken of is er ook een natuurlijk product dat vroeger heel gangbaar en betaalbaar was, maar waar we nu niet meer aan denken door alle nieuwe en veel duurdere producten die er te koop zijn?

 

Over vlekken zijn al vele boeken volgeschreven. Soms hoor je hier en daar wel eens een tip over het verwijderen van een vlek, die je in geen enkel boek nog bent tegengekomen.

Niemand heeft de wijsheid in pacht, maar van oma kunnen we nog veel leren. Niet alleen levenswijsheid, maar ook praktische huishoudelijke tips.

Om de week kun je een aantal tips lezen en deze week zijn het tips over vlekken met de letter B.

Babyflesjes en babypoep (voor late moeders en oma's)
De flesjes krijg je goed schoon door er eerst een grote schep koffiedik in te doen. Vervolgens vul je de fles half met water, speen erop draaien en goed schudden. Spoel de fles goed om en je ziet dat hij stralend schoon is. 
Ook kun je proberen wat ongekookte rijst in de fles te doen, vullen met een klein beetje heet water en schudden maar.

De poepvlek in het rompertje niet te lang laten liggen en even een uurtje voorweken in een sopje met soda, dan gewoon bij de was in de machine. Geen vlekkenmiddel kan er tegenop. Laat de babypoep een vlek achter na het wassen, leg hem dan in de zon. De vlek verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. 

Badkuip
Gebruik pure karnemelk, even in laten trekken en afnemen met lauw water. Het bad glimt je weer tegemoet.
Lastige olievlekken verwijder je met tandpasta. Goed insmeren en naspoelen.

Bankstel
Vlekken op je (stoffen) bankstel zijn eenvoudig te verwijderen met Spa rood. Doe een beetje Spa rood op een werkdoekje en wrijf over de vlek heen. Binnen 10 seconden is de vlek verdwenen. Te gebruiken bij alle soorten vlekken.
Een stoffen bank kun je ook schoonmaken met een emmertje water en een scheut ammoniak. Met een zachte doek schoon wrijven. Eventueel hardnekkige vlekken met iets meer ammoniak in het water schoonmaken. Niet schoonmaken met zeep of shampoo. Dit maakt de stof maar tijdelijk schoon. Daarna trekt het snel weer vlekken aan.

Bloedvlekken
Giet wat melk over de vlek en met een doek de vlek weg wrijven. Daarna laten weken in emmer koud water.
Bloedvlekken verdwijnen ook wanneer je er zout op strooit en daarna met koud water uitspoelt.

Vlekken in boorden
Om de boorden van overhemden en andere blousjes goed schoon te krijgen, kun je ze het beste, voordat ze in de wasmachine gaan, eerst goed inwrijven met afwasmiddel met citroen.
Je kunt de boorden ook insmeren met groene zeep, daarna goed borstelen en in de wasmachine gooien. 

Volgende keer andere tips!

 


 

 

FemNa40