Ademtest in zicht

Ben je tussen de 50 en 75 jaar? Dan krijg je eens in de 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonder-zoek borstkanker.

Het risico op borstkanker stijgt met de leeftijd. Drie vierde van de gevallen treden op na het 50ste jaar.

Vanaf 30 jaar tot aan de menopauze neemt het risico geleidelijk toe, na de menopauze stabiliseert het op een hoog niveau.

 

Het afnemen van een mammografie wordt doorgaans niet als plezierig ervaren, maar wellicht komt daar binnenkort verandering in.

Ademtest

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum en Maastro Clinic hebben onlangs resultaten bekend gemaakt van hun onderzoek met een ademtest. Met deze ademtest van slechts 6 minuten kan effectief worden vastgesteld of een vrouw borstkanker heeft. De test is veilig en pijnloos, in tegenstelling tot het maken van een mammografie, waar de meeste vrouwen niet blij mee zijn, afgezien van de mogelijke schadelijke gevolgen van de röntgenstraling.

Borstkanker is helaas nog de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen en één op de acht krijgt met deze ziekte te maken. Het zou dus een verademing zijn als wij straks door een ademtest gescreend kunnen worden en de mammografie vaarwel kunnen zeggen.

Amerikaans patent

De test die in de Verenigde Staten werd ontwikkeld, is uitgevoerd onder 244 vrouwen. Gebleken is dat vrouwen met borstkanker andere stoffen in hun uitgeademde lucht hebben dan vrouwen zonder deze ziekte. De test bleek met bijna 100% zekerheid in staat te zijn borstkanker uit te sluiten, dat met een mammografie niet het geval is. In het geval van een positieve ademtest werd in bijna 80% van de gevallen ook borstkanker herkend.

Aanvullende onderzoeken moeten nog wel bevestigen of het echt borstkanker is of niet. We moeten dus nog even geduld hebben voor dit uiteindelijk toegepast zal gaan worden en we van de mammografie verlost zijn. Uitgebreidere informatie over de mammografie kun je vinden op rivm.nl (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Bron: ANP

FemNa40