Nieuwe borstkankertest

De eerste resultaten zijn hoopgevend bij een onderzoek van 10 jaar naar een nieuwe borstkankertest door het UMC Utrecht. Het tepelvocht die een grote kans hebben om borstkanker te krijgen, wordt geanalyseerd.

 

Tepelvocht

Het tepelvocht bevat erfelijk materiaal van borstcellen. Als een vrouw borstkanker krijgt, treden veranderingen op in het erfelijk materiaal. De wetenschappers hopen een test te maken die borstkanker via tepelvocht kan opsporen vóór de tumor voelbaar is of tevoorschijn komt op een röntgenfoto. Tepelvocht is bij vrijwel alle vrouwen op te wekken, en daarin bevinden zich eiwitten, cellen en DNA uit de borst, afkomstig uit de melkgangen. Borstkanker ontstaat uit de cellen rond de melkgangen. Het ziekenhuis kan dit onderzoek doen door o.a. donaties van A Sister’s Hope, een organisatie die zich inzet voor borstkanker.

1 op de 9 vrouwen

In Nederland krijgt 1 op de 9 vrouwen borstkanker. Ongeveer een kwart overlijdt aan deze ziekte. Mammografie is belangrijk maar spoort niet in alle gevallen de tumor in een vroeg stadium op. Tumoren openbaren zich vaak bij vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker tussen de screeningsmomenten.

Bron: UMC Utrecht

FemNa40