Gewichtstoename bij minder slaap

Wie minder dan vijf en een half uur per nacht slaapt, kan ruim 5 kilo in een jaar tijd aankomen, zo beweren Amerikaanse wetenschappers.

 

Onderzoekers aan de universiteit van Boston vergeleken het effect van slaap op 21 vrijwilligers gedurende zes weken. Aan het begin van het onderzoek sliep men tien uur per nacht, vervolgens verlaagden de onderzoekers dit naar vijf en een half uur. Vaak dommelden de vrijwilligers overdag in, wat duidt op een slaaptekort. Daaruit volgde dat het metabolisme met 12 procent daalt. Dit is de energie die het lichaam nodig heeft voor vitale functies als de hartslag en de ademhaling.

Als je metabolisme daalt, verbruik je minder calorieën, waardoor je aankomt, zelfs wanneer je evenveel eet of sport. Wie minder dan vijf en een half uur sliep, verbrandde de volgende dag 120 calorieën minder. Als je dit optelt over een heel jaar, kom je aan een gewichtstoename van 5,5 kilo.

Nacht of dag?

Zelfs wanneer je eet- en sportgewoonten hetzelfde blijven, verandert dus metabolisme van je lichaam. Dit kan volgens wetenschappers verklaren waarom mensen met het ouder worden de neiging hebben dikker te worden en vaak niet goed te slapen 's nachts.

Ook kan het verklaren waarom nachtwerkers die moeite hebben om overdag te slapen meer risico lopen op overgewicht en diabetes. Professor Orfeu Buxton: 'Bij nachtwerkers die overdag moeilijk slapen, is het metabolisme verstoord. Voldoende slaap is belangrijk voor de gezondheid en je doet dit het best 's nachts.'

Heb jij  ook de ervaring dat je aankomt vanwege minder slapen? Deel het met ons op de site.

Bron: AD.nl

FemNa40