Hart- en vaatziekten

Elke dag sterven in Nederland 57 vrouwen aan een hartinfarct of beroerte. Het sterftecijfers van hart- en vaatziekten was in 2009 bij mannen: 18663 en bij vrouwen: 20.979.

 

De vrouw zelf, maar ook de huisarts of specialist, herkent vaak de symptomen niet. Vrouwen kunnen zich moe voelen, benauwd zijn of pijn tussen de schouderbladen hebben. Vrouwen denken vaak dat het door drukke werkzaamheden komt of door de menopauze en stellen een bezoek aan de huisarts of specialist uit. Eenmaal daar worden hun klachten vaak niet herkend.

Er zou meer dan een gewoon onderzoek moeten plaatsvinden, aangezien de afwijkingen in de kleine vaatjes op een hartfilmpje niet te zien zijn bij vrouwen. Problemen beginnen rond de menopauze wat waarschijnlijk te maken heeft met de hormonale veranderingen in het lichaam.

Na de menopauze

Zestig procent van de vrouwen kampt na de menopauze met een verhoogde bloeddruk. Het risico op verhoogd cholesterol en suiker wordt hoger. Dit wordt door cardioloog Yolande Appelman van VUMC gezegd in een interview met het Parool d.d. 21 september 2011. Zij wil dat er meer aandacht en onderzoek voor vrouwen komt.

De website www.kennishart.nl wordt in de nabije toekomst voor deze beroepsgroep geopend. Voor meer informatie kan men terecht op de site van de Hartstichting.

FemNa40